HR | IT | EN

Renzo Tondo, predsjednik FVG sa suradnicima boravio u Poreču

  • Predsjednik Autonomne regije Friuli Venezia Giulia Renzo Tondo sa suradnicima 30. studenog posjetio je Istarsku županiju te se u Poreču susreo sa županom Ivanom Jakovčićem i predstavnicima Istarske županije.

    Sastanak u Vili Polesini potvrdio je jačanje suradnje dviju regija na područjima od zajedničkog interesa. Predsjednik Tondo istaknuo je važnost jačanja jadranske makroregije, posebice stoga jer je more značajan komunikacijski put i bitan element na nivou logistike, kao i turizma. Druga tema o kojoj su predsjednici dviju prijateljskih regija sa suradnicima razgovarali je i nastavak stvaranja nove makroregije, osnaživanjem osi koja spaja Baltik i Jadran. “To je važno radi jačanja odnosa sa sjeverom Europe, što vodi povećanju priljeva turista”-istaknuo je Tondo.

    Župan Ivan Jakovčić izjavio je da će se suradnja Istarske županije i pokrajine Friuli Venezia Giula intenzivirati u narednom periodu. Prvi korak biti će posjet delegacije Istre, koju će sačinjavati gospodarstvenici, stručnjaci iz područja znanosti, obrazovanja i zdravstva, toj talijanskoj regiji. Suradnja među institucijama će se isto tako produbiti. Župan je istaknuo važnost što se ured Istarske županije u Bruxellesu nalazi u zgradi koje je i sjedište ureda regije Friuli Venezia Giulia, te je dogovoreno da tako ostane i u budućnosti.

    Predsjednik Tondo sa suradnicima sastao se i sa predstavnicima Talijanske unije, te je pohvalio odnos županijskih i lokalnih vlasti prema talijanskim zajednicama u Istri.

    07.12.2010.