HR | IT | EN

Studijsko putovanje u regiju Veneto za 30-tak sudionika iz Istre

  • Studijsko putovanje u regiju Veneto u sklopu projekta Istarske županije i regije Veneto “Priprema Istre za Strukturne fondove” održano je 27. i 28. siječnja 2010. godine. Na studijskom posjetu je osim sudionika edukacije projekta prisustvovao i v.d. pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju Istarske županije Oriano Otočan, nekolicina djelatnika Upravnog odjela, te predstavnici medija.

    Pročelnik za proračun i međunarodne aktivnosti Regije Veneto, Roberto Ciambetti te voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Diego Vecchiato ugostili su u petak, 28. siječnja pročelnika Otočana te donačelnicu općine Tar-Vabriga Sanju Žužić u sjedištu regije Veneto. Pročelnik Ciambetti pohvalio je projekt dviju regija istaknuvši veliko zadovoljstvo za suradnju i pomoć Istarskoj županiji u procesu pristupanja Europskoj uniji naglasivši da je cilj potaknuti usavršavanje istarskih institucija iz javnog, privatnog i civilnog sektora u upravljanju europskim strukturnim fondova i razviti njihovu sposobnost da se koriste europskim financijskim instrumentima, pružati know-how koji je stekla Regija Veneto u ovom području. Inicijativa je također omogućila nastavak jačanja institucionalnih odnosa između Istarske županije i Regije Veneto.

    Oriano Otočan je istaknuo važnost višegodišnje zajedničke suradnje u sklopu mnogih međunarodnih projekata i bilateralnih inicijativa, te naglasio da iako je ukupni proračun projekta 40.000,00 EUR, njegova dobrobit će se višestruko povećati jer će znanje i vještine koje će donijeti subjektima sa područja Istarske županije doprinijeti da oni postanu aktivni i kvalificirani partneri u provedbi europskih financijskih instrumenata unutar politike gospodarske i socijalne kohezije EU”.

    Polaznici su tokom dva dana studijskog putovanja obišli nekoliko gradova i općina regije Veneto te se upoznali sa praktičnim i uspješnim primjerima realizacije projekata financiranih iz Strukturnih fondova Europske Unije na području Veneta. Zanimljiv je podatak da je regija Veneto u prethodnom proračunskom razdoblju EU od 2000. do 2006. godine iskoristila preko 600 milijuna EUR iz Strukturnih fondova EU. Upravo stoga je i ovaj projekt neposredno vrlo važan za Istarsku županiju i zacrtane ciljeve u ostvarivanju rezultata kroz korištenje EU fondova. Započelo se predstavljanjem i obilaskom obnovljenog kanalizacijskog sustava općine Pramaggiore, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj ERDF. Nakon toga, sudionici su posjetili općinu Annone Veneto gdje ih je primila načelnica Daniel Savian te zajedno sa suradnicima predstavila projekt rekonstrukcije gradskog trga te općine Annone Veneto. Projektom vrijednim oko 500.000,00 EUR iz fonda ERDF realiziralo se popločenje trga, uređenje rasvjete, parkireališnog prostora oko trga, uredila se i fontana.

    U gradu Caorli sudionici su se upoznali sa projektom valorizacije i promocije zaštite prirode i turizma u području Valle Vechia. Projekt vrijedan više milijuna eura pridonio je očuvanju prirodnog okoliša i prostora na otočiću Valle Vechia, a izgrađen je prostor za posjetitelje u kojem se nalazi i muzej.

    Idućeg su se dana sudionici uputili u Veneciju gdje su im stručnjaci regije veneto održali predavanje o Europskom socijalnom fondu. Na otoku Giudecca su polaznici posjetili dva poduzetnička inkubatora ex CNOMV i ex Herion, također realizirana sredstvima fondova Europske unije.

    Projekt “Priprema Istre za Strukturne fondove” je uspješno kandidiran na Program za razmjenu znanja Srednjoeuropske inicijative (CEI – Central European Initiative) financiran od strane Austrijske razvojne agencije. Partneri na projektu su Istarska županija i Regija Veneto.

    U sklopu projekta je 36 sudionika različitih istarskih institucija dobilo 5-mjesečnu edukaciju o EU programima, Strukturnim fondovim, te upravljanju projektnim ciklusom. Ti su polaznici edukacije na ovaj način dobili praktično i iskoristivo znanje o kandidiranju projekata na EU fondove.

    30.01.2011.