HR | IT | EN

Sudjelovanje Istarske županije na manifestaciji Open Days/Otvoreni Dani u Bruxellesu

  • Open Days/Otvoreni Dani – Europski tjedan regija i gradova - četverodnevna je manifestacija koja se održava svake godine u Bruxellesu za vrijeme koje gradovi i regije prezentiraju svoj rad i razvoj, implementaciju kohezijske politike EU, te dokazuju važnost lokalnog i regionalnog djelovanja za kvalitetno europsko upravljanje putem raznih konferencija, seminara, radionica, izložbi itd.

    Ove će se godine navedena manifestacija održati od 6. do 9. listopada 2014., a Istarska županija ovoga će puta aktivno sudjelovati kroz takozvani ”konglomerat” predvođen regijom Veneto, i u kojem sudjeluju poljska vojvodstva Opolsko i Kujavsko-pomeransko vojvodstvo, regije Galicija, Sjeverni Portugal, Središnja Grčka, Pomurska, Lazio i Kanton Sarajevo. Konglomerat jest regionalno partnerstvo koje okuplja pojedine europske regije i koji se svake godine oformljuje u vidu jačanja međuregionalne suradnje i zajedničkog djelovanja na manifestaciji. Ovogodišnja tema je “Zajednički rast – pametna ulaganja za ljude” te usredotočena je na povezivanju regionalnih strategija, jačanju kapaciteta te teritorijalnu suradnju.

    U sklopu Otvorenih Dana, Istarska županija sudjelovat će također na konferenciji usmjerenoj na način na koji regije prilagođavaju regionalne operativne programe makroregionalnim strategijama koja će se održati u Odboru regija Europske unije, na specifičnoj radionici o strategiji za Jadransko-jonsku makroregiju u prostorijama Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije te na konferenciji o području Alpe-Jadran, odnosno o ulozi regionalne suradnje i integracije na navedenom teritoriju.

    Više od 190 europskih gradova i regija, udruženi u konglomerate, ove će godine sudjelovati na ovoj tematskoj manifestaciji, koja se održava već 12.-tu godinu za redom. Otvoreni Dani svojom su reputacijom postali jedan od ključnih događaja EU Regionalne politike te prepoznatljivi kao Europska platforma za umrežavanje stručnjaka u regionalnom i lokalnom razvoju.

    Svake godine u listopadu Otvoreni Dani privuku preko 6 tisuća zainteresiranih posjetitelja sa svojih 100-tinjak radionica, debata, izložbi, te nezaobilaznih mogućnosti umrežavanja.

    Više informacija na: https://ec.europa.eu/regional_policy/conferences/od2014/index.cfm

    16.04.2014.