HR | IT | EN

Susret delegacije Skupštine AP Vojvodine i delegacije Istarske županije

  • Predsjednik Skupštine Istarske županije, Valter Drandić je, u petak, 11. svibnja 2018. godine, u sjedištu Skupštine Istarske županije u Pazinu, primio delegaciju Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine predvođenu predsjednikom Istvánom Pásztorom.

    Tema susreta bila je produbljivanje suradnje predstavničkih tijela na razvijanju prijateljskih, kulturnih, gospodarskih i drugih odnosa dviju regija.

    Na jednom od prijašnjih susreta dvaju predsjednika skupština, dogovoreno je da se, u cilju jačanja suradnje između predstavničkih tijela osnuju Grupe prijateljstva pri skupštinama, pa su slijedom navedenog nadležna radna tijela obiju skupština donijele odluke o osnivanju Grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine i Skupštine Istarske županije.

    Razmijenjene su informacije o ustroju dviju Skupština i načinu njihova djelovanja, kao i o dosadašnjim aktivnostima koje posljednjih 15-tak godina ulažu Istarska županija i AP Vojvodina u suradnju koja je temeljena na međusobnom uvažavanju i poštivanju različitosti, te načelima koje obje regije podjednako njeguju, a odnose se na multikulturalnost, višejezičnost i poštivanje prava manjina.

    Predsjednik Drandić podcrtao je prijateljstvo kao osnovu na kojoj se puno toga može zajednički realizirati, obogatiti suradnju i pretvoriti u konkretnije sadržaje. Otvarali smo vrata suradnje kada je bilo vrlo teško, a sada je vrijeme da učinimo korak više.

    Predsjednik Pastor istaknuo je da Vojvodina ima 20-tak regionalnih oblika suradnje, međutim prvi takav oblik suradnje ostvaren je upravo s Istrom. Dolazeći u Istru dešava se nešto neobjašnjivo, neuhvatljivo, nešto što lebdi u zraku, što pridonosi da se čovjek ovdje osjeća kao kod kuće.

    Vojvođani su sa Valterom Drandićem i pročelnikom za poljoprivredu šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Eziom Pinzanom, posjetili Institut za razvoj poljoprivrede i turizama u Poreču, gdje im je ravnatelj Instituta dr.sc. Dean Ban predstavio Institut i proveo ih kroz podrum. Posjetili su Agenciju za ruralni razvoj Istre - AZRRI, koju je, sa suradnicima, predstavio direktor Igor Merlić u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, na Gortanovom brijegu u Pazinu, kao i VINISTRU.

    14.05.2018.