HR | IT | EN

Susret i predavanje u sklopu 4. AEBR Ljetnog seminara za mlade u Hrvatskoj gospodarskoj komori

  • Susret i predavanje u sklopu 4. AEBR (Association of European Border Regions-Asocijacija europskih pograničnih regija) ljetnog seminara mladih iz europskih pograničnih regija održano je 26. srpnja 2012. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Pula.

    4. AEBR ljetni seminar mladih iz europskih pograničnih regija održava se od 23. do 27. srpnja 2012. godine u Autonomnoj pokrajini Friuli Venezia Giulia, a ugostiti će preko 20 mladih iz različitih zemalja Europe, Rusije, Ukrajine.

    Mladi i njihovi pratitelji borave 26. srpnja u Istarskoj županiji gdje im je predviđen bogat program upoznavanja Istre, a posebice prekograničnih EU projekata i međunarodne suradnje Istarske županije.

    U jutarnjem dijelu programa studente su primili zamjenica istarskog župana Viviana Benussi sa suradnicima, nakon čega je Oriano Otočan v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije predstavio međunarodne aktivnosti Istarske županije.

    Zamjenica župana Viviana Benussi pozdravila je sve prisutne poželjevši im toplu dobrodošlicu u Istru. Prilika je ta da upoznaju raznolikost i multikulturalnost, odnosno bogato kulturno naslijeđe. Navela je kako su turizam i kultura veliki resursi regije.

    Martin Guilliermo Ramirez, generalni tajnik AEBR-a zahvalio se na domaćinstvu napomenuvši kako je ovo četvrti seminar mladih. Istaknuo je kako su ponosni na ostvarenu suradnju, sada kada Hrvatska stiže u Europsku uniju i dolazi do proširenja granica. Napomenuo je kako je ovo odlična prilika da se upoznaju bolje radi buduće suradnje.

    Pročelnik Oriano Otočan je ukratko predstavio proces pristupanja Hrvatske EU, odnosno tijeka pregovora, rekavši kako je proces bio dug. Otočen je govorio i o EU projektima, Eu programima i inicijativama u kojima Istra sudjeluje te međunarodnim organizacijama gdje je Istra član ili s kojima surađuje.

    Martin Guilliermo Ramirez je na kraju predavanja održao prezentaciju o AEBR - Asocijaciji europskih pograničnih regija, te je govorio i o prekograničnim inicijativa na razini Europske unije i važnosti prekogranične suradnje za očuvanje mira.

    26.07.2012.