HR | IT | EN

Susret regionalnih predstavnika s povjerenikom Hahnom

  • U utorak, 22. siječnja 2013. godine u centru Albert Borschette u Bruxellesu održan je susret regionalnih predstavnika s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom.

    Dobrodošlicu je prisutnima zaželjela Ana-Paula Laissy, voditeljica odjela za komunikacije

    Opće uprave za regionalnu politiku.

    U Bruxellesu, aktivno djeluju preko 350 regionalnih predstavništva koji svojim aktivnostima teže unaprjeđuju razvitka i blagostanja njihovih matičnih područja. Među hrvatskim predstavništvima u srcu Europe, Istarska je županija prva otvorila svoje sjedište u 2005. godini.

    Regionalna predstavništva jačaju međunarodnu suradnju i bilateralne odnose kroz sudjelovanjem u takozvanim “konglomeratima” tijekom Europskog tjedna gradova i regija, Open Days, koji ih povezuju na temelju različitih tematika. Prilika je to, da se ovim putem ostvare nova partnerstva za nadolazeće natječaje te da se otvore ključna pitanja ka realizaciji međuregijske suradnje.

    Stoga, tekuća je godina od iznimne važnosti zbog definiranja i iscrtavanja novog programskog razdoblja 2014-2020 koji će u velikoj mjeri utjecati na hrvatsko pristupanje EU.

    Fokus sastanka bio je susret regionalnih predstavnika, dobivanje informacija o novom programskom periodu, o razmjeni mišljenja za planove i aktivnosti u 2013. godini te dotakla se i tema hrvatskih teritorijalnih pitanja.

    Predstavnicima Ureda Istarske županije u Bruxellesu te drugim hrvatskim predstavnicima bila je ovo prilika za se informirati o potencijalnim beneficijama i posebnom statusu koje hrvatske regije mogu, nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU, tražiti zbog svoje teritorijalne odijeljenosti od matične zemlje.

    Prema riječima Povjerenika Hahna svaka regija s određenim specifičnostima, kao što je Dubrovačko-neretvanska, može od svoje države tražiti određene beneficije u oblicima poreznih olakšica, olakšica pri investiranju i sl.

    Povjerenik je također istaknuo da je u tijeku izrada studije isplativosti pelješkog mosta i koridora kroz Bosnu i Hercegovinu, te postojanje opcije uvođenja trajekta preko malostonskog kanala.

    22.01.2013.