HR | IT | EN

Svečano obilježena 10. godišnjica osnutka Jadransko-jonske euroregije

  • U subotu, 2. srpnja, u Puli je obilježena 10. godišnjica osnutka Jadransko-jonske euroregije, međunarodnog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti na jadransko-jonskom području. Program proslave, koji je okupio brojne domaće i inozemne goste, započeo je međunarodnom konferencijom na temu: “Prošlost, sadašnjost i budućnost makroregionalne suradnje na Jadransko-jonskom području – kapitalizacija zajedničkih iskustava i rezultata – kako učinkovito postići ciljeve EUSAIR strategije“, održanoj u Zajednici Talijana - Circolo. Na konferenciji su, između ostalog, prisustvovali predstavnik Europske komisije i Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Andrea Mairate, predsjednik Jadransko-jonske euroregije i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zamjenica istarskog župana Viviana Benussi te prvi predsjednik Jadransko-jonske euroregije i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

    Svi su se govornici prisjetili samih početaka Euroregije, cilja zbog kojeg je osnovana, a govorilo se i o očekivanjima za buduće razdoblje. Naime, svi su se složili oko potrebe daljnjeg osnaživanja ovog udruženja, uključujući pritom nacionalnu, regionalnu i lokalnu razinu kako bi se stvorili preduvjeti za konkretnu realizaciju projekata, ali i provedbu EUSAIR strategije.

    Program je nastavljen Svečanom akademijom u izložbenom prostoru u podzemlju amfiteatra, gdje se gostima prvi obratio pulski gradonačelnik Boris Miletić poručivši kako su „danas u Europi povezivanje i zajedništvo potrebniji nego ikad“. Sadašnji predsjednik Jadransko-jonske euroregije Nikola Dobrosalvić zahvalio je osnivačima Jadransko-jonske euroregije na pokretanju ove vrijedne inicijative, dok se njezin prvi predsjednik Ivan Jakovčić osvrnuo na tadašnju ideju drugačije i bolje suradnje na Jadranu.

    „Naša je vizija bila Jadran koji više ne predstavlja zid, nego poveznicu bliskih i prijateljskih regija spremnih na zajedničku suradnju, prijateljstvo i koheziju", naglasio je Jakovčić, koji smatra kako kroz zajedničke projekte, suradnja regija na Jadranu postaje sve konkretnija i stabilnija.

    Istarski župan Valter Flego je, pak, kazao, kako je tijekom desetljeća uspješnog postojanja ovog udruženja, realizirano čak 57 zajedničkih projekata, čija ukupna vrijednost za istarske korisnike iznosi gotovo 13 milijuna eura.

    “Potvrda je to da zajednički možemo doprinijeti velikim promjenama, te da je upravo ova organizacija doprinijela rađanju nekih od najuspješnijih projekata i projektnih partnerstava“, istaknuo je župan Flego dodavši kako će se tim putem nastaviti i dalje.

    Gostima su se obratili i bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić, ministar turizma Anton Kliman, predstavnik Europske komisije - Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku Andrea Mariate i generalni tajnik Jadransko-jonske euroregije Francesco Cocco koji je održao prezentaciju pod nazivom “Najznačajnija postignuća Jadransko-jonske euroregije od njezinog osnutka”.

    Na samome kraju svečanosti, dodijeljena su priznanja za posebne zasluge u radu Jadransko-josnke euroregije njezinim bivšim predsjednicima Ivanu Jakovčiću, Angelu Michele Ioriju te Paolu Di Laura Fratturu. Priznanje je uručeno i bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću.

    Jadransko-jonska euroregija osnovana je 2006. godine, u Puli, s ciljem unapređenja suradnje regija na Jadranskome i Jonskom moru te djelovanja na projektima od zajedničkog interesa. Jadransko-jonska euroregija broji 28 regionalnih i lokalnih vlasti iz četiriju zemalja članica Europske unije – Hrvatske, Italije, Slovenije i Grčke te triju zemalja izvan Europske unije na Jadranskome moru – Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

    Cjelokupni događaj financiran je putem projekta „4PILLARS“, kroz Program Jadranske prekogranične suradnje.

    04.07.2016.