HR | IT | EN

Svečano predstavljen novi sustav grijanja Dječjeg vrtića Grdelin u Buzetu

  • U Dječjem vrtiću Grdelin u Buzetu u utorak 22. ožujka 2016. svečano je obilježeno zatvaranje radova na novom sustavu grijanja na bazi solarne i geotermalne energije, izgrađenog u okviru projekta Alterenergy, financiranog iz Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic 2007-2013. Projekt izgradnje proveo je Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije uz tehničku pomoć Istarske regionalne energetske agencije - IRENA. Na svečanom otvaranju sudjelovali su istarski župan mr.sc. Valter Flego, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, pročelnica županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich i Valter Poropat, direktor IRENA-e.

    - Definirani ciljevi i posloženi prioriteti preduvjet su uspješnosti EU projekata. Ovo je upravo primjer poštivanja procedure gdje europskim novcima rješavamo dugogodišnji problem, a štedimo vlastita sredstva. Nisu slučajno Buzet i Novigrad bili partneri Županiji u projektu, jer su imali riješenu dokumentaciju, definirane prioritete i projekte, istaknuo je župan Valter Flego.

    Zadovoljstvo što Buzet takvim projektima dosiže još jednu stepenicu više u projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti izrazio je i gradonačelnik Siniša Žulić. Rekao je da su prije nekoliko godina obnovljeni fasada i krov te da je sada vrtić je zaokružena cjelina.

    - Projektom Alterenergy, financiranim iz programa IPA Adriatic, koji je počeo u rujnu 2011. i završava u lipnju ove godine, promiče se energetska održivost kroz održivo upravljanje energetskim resursima i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Pokazna investicija u Buzetu ogledni je primjer investicije projekta Alterenergy, inovativna je i replikativna. Inovativnost leži u činjenici da su se u jednom sustavu spojile geotermalna i solarna energija, istaknula je Patrizia Bosich.

    Ravnateljica DV Grdelin Silvana Pavletić podsjetila je da je vrtić sagrađen 1974. te da je od tada bio priključen na kotlovnicu Policijske postaje u susjedstvu i s njom dijelio troškove nabave lož ulja i održavanja.

    - Kotlovnica je do danas dotrajala, no na sreću, Istarska županija je zajedno s IRENOA-om izabrala Buzet, uz Novigrad, za provedbu projekta Alterenergy te je izgrađen potpuno nov, moderan hibridni geotermalno-solarni sustav grijanja koji koristi obnovljive izvore energije, naglasila je Pavletić.

    U obilasku nove strojarnice kratak pregled tijeka investicije dali su Aleksandar Major iz resornog županijskog odjela i Dalibor Jovanović iz IRENA-e. Za DV „Grdelin“ bilo je potrebno osmisliti i izgraditi novi sustav grijanja koji bi bio štedljiviji, čišći i učinkovitiji od postojećeg na lož ulje. Dodatni nedostatak je bila činjenica da se vrtić grijao energijom koja je dolazila iz susjedne Policijske postaje putem energetskog kanala, čime su se stvarali veliki gubitci. Istarska županija je kroz projekt Alterenergy u izgradnju sustava grijanja u vrtiću investirala 1.210.000,00 kuna, a u investiciju se uključio i Grad Buzet te je vlastitim sredstvima podupro ovu aktivnost.

    Novi sustav grijanja prvi je takve vrste u Hrvatskoj i potpuno je modularan, što znači da se njegova snaga može prilagoditi potrebama bilo koje zgrade ili ustanove za koju se izrađuje. Geotermalno izmjenjivačko polje u DV Grdelin sastoji se od 6 podzemnih spremnika s vodom u koje se ljeti skladišti energija putem solarnih panela, a crpi zimi, kad je grijanje uključen.

    U projektu Alterenergy, usmjerenom na male zajednice Jadrana s manje od 10.000 stanovnika, uz Istarsku županiju, sudjeluje 17 partnera iz osam država na jadranskom području.

    25.03.2016.