HR | IT | EN

U Balama održana radionica za male i srednje poduzetnike o mogućnostima korištenja EU sredstava

  • U prostorima Centra za EU i međunarodnu suradnju Istarske županije u Balama u ponedjeljak, 27. siječnja održana je informativna radionica za natječaj „Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva“. Na radionici je sudjelovalo četrdesetak poduzetnika s područja Istarske županije koji su se informirali o mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava osiguranih u proračunu EU namijenjenih malom i srednjem poduzetništvu.

    Sudionike je pozdravio pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Oriano Otočan rekavši da su velika sredstva EU namijenjena poduzetnicima te da je cilj ove radionice pokušati korisnicima približiti navedena sredstva.

    -Istarska županija bila je najuspješnija hrvatska županija u pretpristupnom razdoblju, u kojem je u Istri provedeno oko 350 projekata u vrijednosti više od 110 milijuna eura. U proteklom Programskom razdoblju dostupna sredstva bila su vrlo mala, a o novom Programskom razdoblju još ne znamo puno detalja. Strukturni fondovi EU namijenjeni su novom zapošljavanju, razvoju i gospodarstvu. Na ovom natječaju 50 posto sredstava orijentirano je projektima u turizmu i hotelima s 4 i 5 zvjezdica, a drugi dio natječaja na proizvodnju koja će otvoriti nova radna mjesta u energetici, ekologiji i izvozu, rekao je Otočan.

    Viša savjetnica u Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Anica Dobran Černjul na radionici je potencijalnim prijaviteljima na natječaj pobliže pojasnila natječajnu dokumentaciju i proceduru, a voditeljica Područnog ureda za Istru Hrvatske banke za obnovu i razvoj Cinzia Zubin sudionicima je predstavila mogućnosti kreditiranja od strane HBOR-a za poduzetnike koji ostvare sredstva iz strukturnih fondova EU. Sudionici su pokazali veliki interes za mogućnosti unaprjeđenja poslovanja njihovih poduzeća putem korištenja EU fondova te su postavili brojna pitanja o natječaju i kreditima.

    Natječaj je otvoren u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007.-2013., usmjerenom ka poboljšanju konkurentnosti u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Državnog proračuna Republike Hrvatske.

    Informativna radionica organizirana je u sklopu projekta AdriGov (Adriatic Governance Operational Plan) koji je sufinanciran iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic.

    Na stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta, koje je odgovorno za provođenje navedenog natječaja nalazi se natječajna dokumentacija i prezentacija koja se koristila na radionici u Balama.

    https://www.minpo.hr/UserDocsImages/Javni%20poziv_MINPO_13012014.pdf

    28.01.2014.