HR | IT | EN

U Bruxellesu održano 15. izdanje manifestacije „Europski tjedan regija i gradova“

  • Europski tjedan regija i gradova - European Week of Regions and Cities - naziv je manifestacije koja se od 7. do 10. listopada 2019. održala u Bruxellesu (Belgija), a koja već tradicionalno svake godine okuplja velik broj predstavnika lokanih i regionalnih vlasti te akademske zajednice s područja cijele Europe. Događanju, čija je glavna ovogodišnja tema „Regije i gradovi: stupovi budućnosti Europske Unije“, prisustvovali su i predstavnici Istarske županije i njezinih institucija, koji su sudjelovali u brojnim panelima i predavanjima.

    Tako je u sklopu panela „Regije za zelenije okruženje. EU fondovi koji se bore protiv globalnih klimatskih promjena“ (Regions for greener environment. EU funds fighting global climate change), ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni predstavila inicijative i projekte koje provodi Istarska županija s ciljem borbe protiv klimatskih promjena i rješavanja problema zaštite okoliša. Svoje primjere dobre prakse po pitanju zaštite okoliša i klime predstavili su i ostali partneri u međunarodnom konzorciju koji je organizator panela, a to su regija Auvergne-Rhône-Alpes, regija Lombardija, regija Malopolska, regija Opole, Regionalni ured doline Aosta u Bruxellesu te Slovenski šumarski institut.

    Osim toga, delegacija Istarske županije sudjelovala je na brojnim radionicama i predavanjima na temu regionalnog razvoja i eu fondova, te onih posvećenih novoj financijskoj perspektivi 2021.- 2027.

    Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu te predstavlja najveći događaj regionalne politike na razini Europske unije. Događaj je s godinama prerastao u platformu za umrežavanje stručnjaka u regionalnom razvoju i lokalnom razvoju koji putem više od 300 sesija, radionica i panela s različitim temama omogućuje razmjenu iskustva i znanja u području razvoja regija i gradova.

    11.10.2019.