HR | IT | EN

U Puli održana konferencija za novinare i kick-off sastanak projekta LIKE

  • Na konferenciji za novinare, održanoj u utorak, 26. rujna 2017. u Visokoj tehničko - poslovnoj školi Politehnika Pula, predstavljen je projekt LIKE - Living on the Karst Edge, odobren u okviru 2. roka javnog poziva Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija - Hrvatska 2014.-2020.

    Konferenciju je organizirala Istarska županija u ulozi vodećeg partnera projekta, kojeg su okupljenim novinarima i uzvanicima predstavili istarski župan Valter Flego, predstavnica Zavoda Republike Slovenije za zaštitu prirode Tjaša Djokić i Bruno Kostelić, voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u Upravnom odjelu za održivi razvoj Istarske županije u ulozi voditelja projekta.

    Projekt LIKE, objasnio je Kostelić, usmjeren je na područje krškog ruba kao niza strmih stijena i vapnenačkih padina gdje je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne biološke, kulturne i estetske vrijednosti, a održavanje tog odnosa nužno je za njihovo očuvanje. „Bogat prirodni potencijal područja nalazi se pod sve većim pritiscima posjetitelja, ali i dugih ljudskih aktivnosti, s obzirom na neposrednu blizinu gusto naseljenih područja s koparsko-tršćanske i opatijske strane“, rekao je.

    Župan Flego, tim je povodom, naglasio kako je projekt LIKE nastavak višegodišnjeg nastojanja Istarske županije da zaštiti svoje prirodne potencijale i uspostavi primjerene mehanizme zaštite i upravljanja svojim prirodnim vrijednostima. „Zaista se možemo pohvaliti da smo u nazad 10 godina uvijek prisutni kao nositelj projektnih ideja na EU Programu prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske, te da je zaštita okoliša i prirode tema u kojoj smo uvijek tražili načine da europskim sredstvima ostvarimo sve naše ciljeve i vizije“, kazao je.

    Istog je dana održan i kick-off sastanak projektnih partnera. Uz Istarsku županiju, u projektu sudjeluje još 7 partnera: Zavod za zaštitu prirode Republike Slovenije, Univerza na Primorskem iz Kopra, Općina Kopar, Prirodoslovni muzej iz Rijeke, Udruga za promatranje ptica BIOM iz Zagreba, Udruga za promatranje ptica DOPPS iz Ljubljane i Javna ustanova Natura Histrica. Suradničku ulogu u projektu imaju Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), Javna ustanova Park prirode Učka i Podeželska kmetijsko - turistična zadruga Bržanija. Projekt LIKE, ukupne vrijednosti 1.528.377,29 €, traje 30 mjeseci, od 1. rujna 2017. do 28. veljače 2020. godine.

    28.09.2017.