HR | IT | EN

U Puli održana konferencija Istarske županije o promicanju europskog građanstva

  • U sklopu europskog projekta AdriGov (Adriatic Operational Governance Plan) u četvrtak, 18. travnja, u hotelu Park Plaza Histria održana je konferencija „Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u promociji europskog građanstva" u organizaciji Istarske županije, povodom koje je obilježena Europska godina građana. Konferenciju je u ime Istarske županije otvorio pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan te pozdravio brojne okupljene sudionike i istaknuo da je cilj ove konferencije razgovarati o važnim pitanjima za funkcioniranje lokalne samouprave.

    - Važno je i smanjiti jaz između vlasti u državi i građana što se može postići većim ovlastima u odlučivanju lokalne samouprave koja je i bliža građanima jer demokratičnije društvo je ono u kojem se više odluka donosi na nižoj razini. U Istri je do sada realizirano 310 projekata u koje je uloženo sveukupno 106 milijuna eura iz raznih europskih fondova, a educirano je oko 100 ljudi za rad sa EU fondovima, rekao je. Istaknuo je i da je Istra spremna za ulazak u EU, budući da je još 1994. godine počela suradnju s mnogim regijama u EU te da participira u mnogim projektima.

    Okupljenima se obratila i Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije, koja je navela da je 2013. važna godina, kao godina građanstva i ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Dodala je da je za Istarsku županiju izrazito važan ulazak u EU jer će omogućiti još bolju suradnju s europskim institucijama. Sudionicima se zatim obratio Slaviša Grujić, potpredsjednik Autonomne pokrajine Vojvodine istaknuvši da Istra i Vojvodina imaju mnogo toga zajedničkoga te da su te dvije regije veliki prijatelji. Jednako tako, rekao je kako se raduje Hrvatskom ulasku u EU jer će u susjedstvu imati još jednog člana EU.

    - Vojvodina je jednako kao i Istra multinacionalna sredina, te jednako tako ima problem centralizirane države, ali važno da se taj problem centralizacije ne događa i unutar regije, istaknuo je.

    Francois Friederich, predsjednik Vijeća Europe, rekao je da je 2013. godina građanstva, ali i godina krize te je zadatak europskih institucija da nađu rješenje za takvu situaciju. Današnje EU vlasti izgubile su kontakt sa građanstvom i to moraju popraviti, kaže, ali unatoč svemu Friederich vjeruje u europsko građanstvo i lokalnu samoupravu. Za kraj je čestitao Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju.

    Nakon pozdravnih govora održano je predstavljanje projekta AdriGov od strane Ivane Dragišić iz Istarske županije, na konferenciji su održana dva panela pod nazivom „Iskustva gradova i regija u međunarodnoj suradnji – bratimljenja“ te „Europa za građane (Aktivnost „Aktivni građani za Europu“, Mjera 1. Bratimljenje gradova)“.

    22.04.2013.