HR | IT | EN

U Puli otvoren Informacijski centar Europe Direct Pula-Pola

  • Proteklog je petka, 31. listopada, u Puli svečano otvoren Informacijski centar Europe Direct (EDIC) Pula-Pola, jedan od centara Europske komisije namijenjen pružanju informacija europskim građanima. Centar je otvoren u središtu Pule na adresi Giardini 1, u partnerstvu Grada Pule, Istarske županije, Istarske razvojne agencije – IDA i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Uz pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i predsjednika Skupštine Istarske županije Valtera Drandića, otvorenju je prisustvovao i Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

    Gradonačelnik Grada Pule Miletić pozdravio je prisutne izrazivši veliko zadovoljstvo što je deseti po redu EDIC centar u Hrvatskoj otvoren upravo u Puli. „Ovaj informativni centar služit će svima onima koji žele dobiti informacije o Europskoj uniji, građanima ali i poduzetnicima, svim pojedincima koji imaju pitanje ili trebaju informaciju. Poslužit će kao baza za širenje europskih vrijednosti, a to je ono radi čega smo i postali dio europske obitelji“, naglasio je.

    Baričević je uputio čestitke Gradu Puli i partnerima na projektu budući da su ispunili uvjete natječaja koji su bili poprilično oštri. „Putem ovoga centra građani su direktno povezani sa našom središnjicom u Bruxellesu, te napokon možemo ustvrditi: Europa je sada i u Puli“, zaključio je Baričević i još se jednom zahvalio svima onima koji su marljivo radili na projektu otvaranja EDIC informacijskog centra.

    Predsjednik županijske Skupštine Valter Drandić pozvao je sve građane Istarske županije da posjete Informacijski centar u Puli koji je otvoren svakog radnog dana od 9 do 13 sati te da se informiraju o pitanjima koja se tiču Europske unije.

    U cilju izgradnje novih modela međuinstitucionalne javne komunikacije po pitanju Europske unije i u cilju pružanja učinkovite potpore građanima za razvoj boljih gospodarskih i društvenih uvjeta u Puli te na cijelom istarskom poluotoku, Europe Direct Pula-Pola je prilika koju je Grad Pula, u partnerstvu s Istarskom županijom, IDA-om i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, iskoristio kandidirajući projekt prema Predstavništvu Europske komisije u RH na natječaju raspisanom početkom 2014. godine. Kroz dva natječaja u većim je hrvatskim gradovima predviđeno ukupno 13 Informacijskih centara, kojih je na razini Europske unije do sada otvoreno 510.

    Na lokalnoj razini, kroz EU Informacijske centre, želi se postići interaktivna komunikacija s građanima. Cilj je pružiti što bolju potporu u neposrednom protoku informacija vezanih za mogućnosti i prednosti koje se pružaju građanima država članica EU te utvrđivanja stvarnih i aktualnih potreba na lokalnoj razini. Uspostava ovakvih sjedišta ključna je za razvoj komunikacijskog modela u cilju približavanja Europske unije lokalnim zajednicama s područja Istarske županije te građanima urbanih sredina. Logičan odabir za sjedište Informacijskog centra u Istri sa prepoznatljivim nazivom „Europe Direct Pula-Pola, bio je grad Pula, najveći dvojezični istarski grad sa snažnom multikulturalnom komponentom, koji ima važnu ulogu u promicanju održivog urbanog razvoja odnosno gdje gravitira veliki broj građana Istre.

    Rad ureda odvijat će se svakim danom od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati, a lociran je na jednom od najposjećenijih dijelova grada – na adresi Giardini 1.

    Dodatne informacije možete dobiti na telefonskom broju 052/555-935 i facebook stranici https://www.facebook.com/EDICPulaPola.

    Raspored aktivnosti:

    • Ponedjeljak - Općenite informacije o EU za građane + dan za poduzetnike i obrtnike - Grad Pula Pola i IDA d.o.o
    • Utorak - Općenite informacije o EU za građane - Grad Pula Pola
    • Srijeda - Općenite informacije o EU za građane + dan za civilno društvo - Grad Pula Pola i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva
    • Četvrtak - Općenite informacije o EU za građane + dan za jedinice lokalne samouprave - Grad Pula Pola i Istarska županija
    • Petak - Općenite informacije o EU za građane - Grad Pula Pola
    04.11.2014.