HR | IT | EN

U Puli se organizira manifestacija “Susret ljudskih prava”

  • U utorak, 27. siječnja 2015. godine, u Domu sportova Mate Parlov s početkom u 10 sati, održat će se međunarodna manifestacija „Susret ljudskih prava“. Manifestacija, na kojoj će sudjelovati oko četiri tisuće učenika i profesora iz gotovo svih istarskih srednjih škola, održava se u sklopu europskog projekta „Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću“. Tema ovogodišnjeg, prvog „Susreta ljudskih prava“ je pravo na mir za održivi planet, s naglaskom na održivost hrane i održivost okoliša.

    Učenici će na „Susretu ljudskih prava“ od relevantnih predavača slušati o brojnim temama održivosti, poput zdrave i pravilne prehrane, prekomjerne proizvodnje hrane, ekološke proizvodnje, pametne kupovine hrane, o divljim odlagalištima otpada te svjetlosnom zagađenju. Osim edukativnog dijela, Susret ima i zabavni karakter, te će nastupiti razni bendovi, plesači i zborovi. Manifestacija je namijenjena mladim europskim građanima, s ciljem poticanja kulture usmjerene na promociju univerzalnih ljudskih prava, kako bi se svima osigurala budućnost s više jednakosti i slobode od nepravde siromaštva i gladi.

    „Susret ljudskih prava“ središnji je događaj na projektu Do the Right(s) Thing! i istovremeno se održava u tri partnerske regije – Toskani, Istarskoj županiji i Donjoj Normandiji povodom Dana ljudskih prava, 10. prosinca. U tri godine trajanja projekta predviđeno je održavanje tri izdanja „Susreta ljudskih prava“ u Istarskoj županiji i sudjelovanje po dvije i pol tisuće učenika iz istarskih srednjih škola sa svojim profesorima.

    Također, učenici iz partnerskih regija imaju priliku posjetiti Susrete u drugim regijama. Učenice pulske Gimnazije i TSŠ Dante Alighieri posjetile su tako u prosincu 2014. godine Susret ljudskih prava u Firenci, a pulski će Susret posjetiti učenici iz regije Donja Normandija.

    Glavni cilj projekta Do the Right(s) Thing!, financiranog iz EuropeAid programa i u trajanju od tri godine (ožujak 2014. – ožujak 2017.) je promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata. Glavni partner na projektu je talijanska regija Toskana, a ostali partneri uz Istarsku županiju su francuska regija Donja Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i International Human Rights Institute for Peace iz Francuske. Primarne ciljne skupine projekta su mladi Europljani u dobi od 11 do 18 godina, učitelji te lokalne vlasti i donositelji odluka na lokalnoj razini.

    22.01.2015.