HR | IT | EN

U Puli svečano potpisani ugovori vrijedni 100 milijuna kuna

  • U Komunalnoj palači Grada Pule danas je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske unije, kojemu su prisustvovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric.

    Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna za obnovu prirodne baštine, nabavu autobusa i izgradnju hospicija, od čega je 49 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Potpisani su tako Ugovori za projekt „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“ prijavitelja Pulapromet d.o.o., projekt „Izgradnja ustanove za palijativnu skrb - Hospicij u Puli“ prijavitelja Porečko i Pulske biskupije, zatim projekt prijavitelja Javne ustanove Kamenjak „ORKA - Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“ te projekt Općine Vrsar „KLIM Kontija-Limski zaljev-Održivo upravljanje zaštićenim područjima“.

    Na projektima ORKA i KLIM Istarska je županija jedan od partnera, na što se osvrnuo i župan Flego.

    „Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati današnjem popisivanju ugovora za dva nova EU projekta, čija ukupna vrijednost iznosi 19,2 milijuna kuna. Održivi razvoj u svim sferama ljudskog djelovanja, pa tako i kad govorimo o prirodnoj baštini jedan je od prioriteta Istarske županije“, kazao je istarski župan te se zahvalio ministrici i njezinom timu što su to i prepoznali.

    Župan se osvrnuo i na radni sastanak s ministricom i suradnicima, koji je prethodio potpisivanju ugovara, naglasivši kako je bilo govora o budućim projektima, posebice onih na temu ruralnog razvoja. Također, kazao je župan, u pripremi su i projekti za programe prekogranične suradnje Hrvatska-Slovenija i Hrvatska-Italija.

    Gradonačelnik Miletić je današnji dan ocijenio značajnim ne samo za grad Pulu nego i za čitavo Urbano područje Pule jer će se ugovorenim projektima

    „Nakon puno rada i priprema danas potpisujemo sporazume koji znače osiguravanje sredstava za kvalitetniji život i veći društveni standard za Urbano područje Pule. Zahvaljujem ministrici što je ovim pristupom realizaciji ITU mehanizma omogućila direktnu decentralizaciju financijskih sredstava iz EU fondova“, rekao je gradonačelnik Pule.

    Zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazila je i ministrica Žalac koja je pak zaključila kako će projekti zaštićenih prirodnih vrijednosti doprinijeti boljoj objedinjenoj turističkoj ponudi, ali i cjelokupnom gospodarstvu.

    30.07.2018.