HR | IT | EN

U sklopu EU projekta BLUE KEP održana studijska putovanja

  • Priprema mobilnosti EU projekta BLUE KEP nastavlja se brojnim aktivnostima te su, između ostalog, održana i studijska putovanja dviju partnerskih škola – Tehničke škole Pula i srednje škole I.S.I.S. Arturo Malignani iz Udina. Naime, projekt BLUE KEP ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Zbog toga su kao korisnici projekta odabrane srednje tehničke škole koje u mobilnost uključuju svoje učenike i profesore.

    Istarska županija kao projektni partner organizirala je 22.11.2018. studijsko putovanje u Udine na kojem su uz predstavnike županije sudjelovali i predstavnici Tehničke škole Pula. U Udinama su posjetili partnersku školu I.S.I.S. Arturo Malignani koja će u proljeće 2019. ugostiti troje odabranih učenika Tehničke škole Pula te im omogućiti stjecanje teorijskih znanja pohađanjem redovne nastave ali i stjecanje praktičnih kompetencija odrađivanjem prakse u talijanskoj tvrtki.

    Profesori su imali priliku posjetiti školske kabinete, radione i učionice te se upoznati s programom i kurikulumom škole. Rezultat mobilnosti će, uz jačanje kompetencija i znanja učenika, biti i izrada međunarodnog obrazovnog modula kojeg će zajedno sastaviti profesori i vanjski stručni suradnici iz Istarske županije i regije Friuli Venezia Giulia.

    Predstavnici škole I.S.I.S. Arturo Malignani posjetili su 26.11.2018. Tehničku školu Pula i praktikume u sklopu Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će njihovi učenici pohađati nastavu, te tvrtku Tehnomont u kojoj će troje talijanskih učenika imati praksu. Provedbom mobilnosti učenici će steći nova iskustva te znatno poboljšati svoja znanja i vještine, te na taj način postati konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu rada.

    Projekt BLUE KEP započeo je u siječnju 2018., a provodi se u sklopu Programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. u trajanju od 18 mjeseci. Projektni partneri su, uz Istarsku županiju, Informest iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia, regija Marche, Jadransko-jonska euroregija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije te Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

    27.11.2018.