HR | IT | EN

U Trstu održana 4. Skupština Europske grupe za teritorijalnu suradnju (EGTS) “Euregio Senza Confini”

  • U sjedištu regije Friuli Venezia Giulia u Trstu u ponedjeljak, 22. prosinca 2014., održana je četvrta Skupština Europske grupe za teritorijalnu suradnju (EGTS) “Euregio Senza Confini”, čije su članice uz domaćina, regija Veneto te pokrajina Koruška. Istarsku županiju, koja je na Skupštini prisustvovala u ulozi promatrača, predstavljala je zamjenica župana Viviana Benussi.

    Predsjednici regija, Debora Serracchiani, Luca Zaia i Peter Kaiser pozitivno su ocijenili rad EGTS-a tijekom prve dvije godine postojanja te su potpisali dva važna operativna sporazuma u području civilne zaštite te zdravstva. Cilj zajedničkih sporazuma je jačanje koordiniranog djelovanja na pograničnom području u hitnim slučajevima u slučaju prirodnih i ljudskih rizika te lakša usporedba i razmjena dobrih praksi zdravstvenih modela radi bolje učinkovitosti i pružanja skrbi. Najavljeno je da daljnji sporazumi biti potpisani u područjima turizma, prometa i infrastrukture te kulture.

    Istarska županija predala je zahtjev za učlanjenje u EGTC “Euregio Senza Confini” na Skupštini održanoj u Poreču na Dan Europe, 9. svibnja 2014., koji su postojeće članice pozitivno ocijenile, a čeka se odobrenje od strane nadležnih institucija Republici Hrvatskoj. Na Skupštini u Trstu još je jednom iskazana želja članica da Istarska županija postane punopravna članica grupacije.

    23.12.2014.