HR | IT | EN

U Umagu održana konferencija Regionalni dani EU fondova

  • Informativno-edukativna manifestacija “Regionalni dani EU fondova” održana je u Umagu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. Manifestacija se planira održati u 30-ak gradova Hrvatske, s ciljem da se široj javnosti i svim zainteresiranima, na razumljiv i pristupačan način pruže informacije i besplatna edukacija kako bi stekli uvid u sve mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije, a sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

    U uvodnom djelu državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac osvrnuo se na trenutnu situaciju u Istarskoj županiji u pogledu EU fondova: U Istarskoj je županiji do sada ugovoreno otprilike preko milijardu kuna za projekte na prostoru cijele Istarske županije i to kroz 7203 potpisana ugovora, a najčešći su za ulaganja u komunalnu infrastrukturu, odvodnju, aglomeracije, pojačane aglomeracije, izgradnju smještajnih kapaciteta za studente u Puli, projekte asistenata u nastavi i slično.

    Konferencija se nastavila zanimljivom panel diskusijom pod nazivom „Razvoj Istre kroz EU fondove“ na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Bassanese, v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić, pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić, voditeljica Odjela za strateško planiranje i provedbu programa i projekata EU pri ministarstvu turizma Jelena Pavičić te umaški poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova Europske unije Jadranka Sever (Ordino Garden Umag) i Dean Jurdana (OPG Jurdana Farnažine, Umag).

    V.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić na pitanje oko provedbe EU projekata u Istarskoj županiji kazala je kako se u svakom od razvojnih programa Istarske županije odnosno konkretnim mjerama Županijske razvojne strategije nastoji dio realizacije ostvariti kroz EU izvore financiranja. Dosad je u Istarskoj županiji realizirano više od 110 EU projekata, a svi ti projekti iziskuju temeljitu pripremu i stručnu podršku kroz projektne timove. Osvrnula se na neke od projekata koji su trenutno u provedbi: U tijeku je provedba projekta ORKA - Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, a koji će se financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske unije. Radi se o jednom od najvažnijih projekata iz područja obnove prirodne baštine Istarske županije, a čija je ukupna vrijednost 15 milijuna kuna. Osim Javne ustanove Kamenjak kao korisnika sredstava, u projekt su kao partneri uključeni Istarska županija i općina Medulin. Osnovni cilj projekta jest održivo korištenje prirodne baštine ulaganjem u posjetiteljsku infrastrukturu te obogaćivanje atrakcijske osnove kroz prezentaciju prirodne i kulturne baštine, kao i povećanje stupnja zaštite okoliša kvalitetnijim sustavom zbrinjavanja otpada. U provedbi je i nekoliko projekta koje se odnose na sektor obrazovanja u iznosu od preko 18 milijuna kuna: „Projekt poboljšanja energetske učinkovitosti OŠ Ivana Batelića Raša, projekt „MOZAIK 3“ kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u školama kojima je osnivač Istarska županija, projekt „3D FOR VET-Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija“ kojem je cilj staviti učenike tehničkih strukovnih srednjih škola u bolju poziciju na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologije u formalnom obrazovanju, primjenu njihovog znanja u praksi i zajednički rad sa svojim kolegama iz drugih zemalja EU te projekt BLUEKEP koji se ostvaruje u suradnji s Tehničkom školom Pula, a kojim se unapređuje znanje i vještine učenika nautičkog smjera.

    Naposljetku su uslijedila stručna predavanja pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ na kojima su predstavljeni aktualni i budući natječaji te interaktivna radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike“.

    29.10.2018.