HR | IT | EN

U Valenciji održan Eurodyssée forum 2014.

  • U španjolskoj regiji Valencia 23. i 24. listopada 2014. godine održan je godišnji Forum koordinatora međuregionalnog programa razmjene mladih Eurodyssée. Na Forumu su sudjelovali predstavnici 29 europskih regija članica Skupštine europskih regija pod čijim se pokroviteljstvom ovaj program provodi.

    Nezaposlenost među mladima bila je u središtu pozornosti ovog Foruma. U okviru programa Europa 2014-2020 predstavljene su mogućnosti financiranja iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Obzirom da je problem nezaposlenosti u Europi, a posebno mladih, veoma izražen postoje razni programi koji su usmjereni na regije s viskom stopom nezaposlenosti mladih, te na mlade koji nisu zaposleni, ne obrazuju se niti osposobljavaju kako bi im se omogućilo jednostavnije zapošljavanje, a to su Garancija za mlade (Youth Guarantee), te Inicijativa za zapošljavanje mladih (Youth Employment Initiative).

    Upravo je Eurodyssée program, koji djeluje već punih 29 godina, veoma uspješan instrument koji mladim ljudima omogućava veću mobilnost, te lakše uključenje na tržište rada. Kao izuzetno koristan program razmjene mladih, ideja i suradnje među regijama program Eurodyssée predstavlja jedinstven način mobilnosti mladih i omogućavanja jezičnog i stručnog usavršavanja u inozemstvu.

    Na Forumu su također predstavljene statistike i izvješće Generalnog tajništva programa, te se raspravljalo o aktivnostima, webu, osiguranju i drugim temama vezanim uz provođenje programa. Program se u najvećem broju regija organizira u trajanju od 6 mjeseci, a najčešće se praksa obavlja u odnosima s javnošću, marketingu, arhitekturi, osobnim uslugama i administraciji. U programu većinom sudjeluju žene (više od 60 %), u dobi od 25 do 30 godina. Sve više regija prihvaća mlade do 32 godine što ukazuje na sve veći broj mladih bez zaposlenja i radnog iskustva u kasnijoj dobi. Najaktivnije regije koje ostvaruju najviše razmjena su španjolske regije Catalunya i Valencia, francuske regije Rhône-Alpes i Ile-de-France, portugalska regija Açores, te belgijska regija Wallonie.

    Održan je i okrugli stol na temu Internacionalne mobilnosti i gospodarskog rasta na kojem su svoja iskustva predstavile tvrtke i institucije koje pružaju mogućnost za stručno usavršavanje, te mladi koji trenutno obavljaju svoju praksu u Valenciji.

    Osim aktivnih regija članica programa na Forumu su sudjelovale i tri nove regije koje se žele uključiti u program, a to su španjolska regija Islas Canarias, švedska regija Jönköping, te rumunjska regija Dolj.

    Uz koordinatoricu programa za Istarsku županiju Gordanu Širol na Forumu su sudjelovale i koordinatorice iz Varaždinske, Karlovačke, te Šibensko-kninske županije.

    30.10.2014.