HR | IT | EN

U Europskom parlamentu predstavljen Istarski vodozaštitni sustav

  • Jučer je u Bruxellesu, u sklopu European Youth Water Summit-a koji se održao u Europskom parlamentu, predstavljen Istarski vodozaštitni sustav te projekti Istarske županije iz područja zaštite voda.

    Na European Youth Water Summit-u, od 16. do 18. ožujka, sakupili su se predstavnici europske mladeži koji su aktivni u promociji učinkovitosti, štednje i zaštite u upravljanju vodenih resursa, što je bila prilika za aktivni dijalog između sudionika i predstavnika Europskog parlamenta, Europske komisije, Španjolskog predsjedništva vijeća te ostalih međunarodnih, nacionalnih i regionalnih institucija.

    Nakon dobrodošlice Richarda Seeberta – člana Europskog parlamenta te koordinatora EPP Grupe u komitetu za okoliš - i uvodnog dijela gdje su predstavljene aktivnosti mreža European Water Partnership i Solidarity Water Europe; raspravu je otvorila Isabelle Durant, potpredsjednica Europskog parlamenta. Svoj doprinos dali su i Odile Quintin - generalna direktorica DG Education and Culture, Janez Potoĉnik - EU povjerenik za okoliš i Elena Espinosa, Španjolska ministrica za okoliš.

    Slijedilo je predstavljanje primjera dobre prakse gdje je predstavnik Istarske županije u Bruxellesu, Dino Babić, kao zamjenik koordinatora mreže europskih regija za vodu – Waterregio, predstavnika regije Valencia u Bruxellesu - Juan Manuela Revuelte, predstavio aktivnosti mreže te Istarski vodozaštitni sustav i projekte Undergound Istria i KUP kao primjere dobre prakse koji su financirani od strane Europske unije kroz Program prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska.

    Istarska je županija jedan od osnivača mreže Waterregio koja od 2006. promovira stvaranje partnerskih projekata za zaštitu voda u regijama članicama. Prošlogodišnji Water Information Day u Puli koji je organiziran u suradnji sa tom mrežom, povodom obilježavanja svjetskog Dana voda bio je prilika za europske članove mreže da predstave svoje primjere dobrih praksi te da se potakne suradnja svih tijela koji djeluju u području zaštite voda u Istri sa europskim partnerima. Predstavljanje istarskih projekta zaštite voda na European Youth Water Summit-u, u Europskom parlamentu, bila je prilika da se primjeri dobre prakse iz Istre prvi put prezentiraju Europskim institucijama i okupljenim mladim „ambasadorima vode“.

    Nakon što je Ceren Burcak Dag, pobjednica prošlogodišnjeg Stockholm Junior Water Price – nagrade za projekte mladih o vodi – prezentirala svoj projekt, mladi su se podijelili u radne skupine kako bi pripremili Europsku deklaraciju mladih o vodi - European Youth Water Declaration - koja će biti predstavljena tijekom Aquawareness Policy Forum-a (Europskog političkog foruma za podizanje svijesti vlasti o problemima vode) koji će se održati u Bruxellesu 22. ožujka povodom svjetskog Dana voda. Nakon potpisivanja Deklaracije, prvi European Youth Water Summit svečano su zaključili Peter Gammeltoft, DG Environment Europske Commisije i Reiner Wieland, podpredsjednik Europskog parlamenta.

    19.03.2010.