HR | IT | EN

U Bruxellesu održan sastanak predstavnika hrvatskih regija

  • U četvrtak, 21. veljače 2013. godine u Predstavništvu njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg u Bruxellesu, na poziv Ministra europskih poslova Baden-Württemberga, g. Petera Friedricha i šefa Misije Republike Hrvatske pri EU, g. Vladimira Drobnjaka održan je radni sastanak sa predstavnicima hrvatskih regija u Bruxellesu, a u vidu međusobnog upoznavanja, započinjanja otvorenog dijaloga te razmijene ideja za novo, potencijalno partnerstvo.

    Između pokrajine Baden-Württemberg i Republike Hrvatske postoje jake veze nastale zajedničkim radom u okviru “Joint governmental commission” kojim se daje podrška Hrvatskom pristupanju Europskoj uniji. Također, partnerstvo se je steklo i zajedničkim radom na europskoj makroregionalnoj politici.

    Predstavnik Istarske županije pri EU-i, g. Babić iznio je iskustva Županije i mogućnosti suradnje sa pokrajinom Baden-Württemberg, pogotovo u vidu skorog ulaska u EU-u te je istaknuo kako Istra ima mnogo za ponuditi u ovom partnerstvu, od razmjene znanja i iskustva te mogućnosti razvoja novih tehnologija u brodogradnji. Također, najzačajniji potencijali suradnje dvije regije ostavraju se kroz turizam. Predstavnici pokrajine su iskazali i punu podršku inicijativama Istarske županije u Bruxellesu te pripremanju za iskorištavanje strukturnih fondova koji će uskoro biti na raspolaganju.

    Radnom sastanku su, osim predstavnika pokrajine Baden-Württemberg i Istarske županije, prisustvovali i predstavnici Misije Republike Hrvatske pri EU, predstavnici Slavonsko-baranjske županije, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

    Slijedi posjeta predstavnika Baden-Württemberga g. Johannesa Junga predstavništvu Istarske županije kako bi se pokrenula detaljnija rasprava o budućim, zajedničkim projektima te događajima zajedničke suradnje u Bruxellesu.

    27.02.2013.