HR | IT | EN

U Bruxellesu održan prvi sastanak Jadransko-jonske interregionalne grupe

  • U četvrtak, 31. siječnja 2013., u Odboru regija Europske unije u Bruxellesu održan je prvi sastanak članova Jadransko-jonske interregionalne grupe Odbora regija na kojemu je sudjelovao i predstavnik Istarske županije.

    Sastanak Intergrupe je presjedao Gian Mario Spacca, predsjednik talijanske regije Marche, koji je dao širi pregled ciljeva i aktivnosti Jadransko-jonske Intergrupe naglasivši, u svom izlaganju, značajnu ulogu regionalnih i lokalnih vlasti te važnu funkciju Jadranske Euroregije u stvaranju Jadransko-jonske strategije.

    Jadransko-jonska makroregija, u okviru koje Istarska županija aktivno djeluje i vidljivo doprinosi njezinom razvoju, predstavlja inovativan način teritorijalne suradnje među različitim regijama i državama s ciljem uravnoteženog i održivog zajedničkog razvoja.

    Mercedes Bresso, potpredsjednica Odbora regija dodala je kako ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ostvaruju se potrebni uvjeti za efektivno provođenje sinergičnih djelovanja koji bi imali učinak na područjima koje ova strategija obuhvaća.

    Tijekom susreta svoji je stav iznio i Giannantonio Ballette, predstavnik Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije, zadužen za makroregije i teritorijalnu suradnju. Ballette je predstavio buduće mogućnosti koje se otvaraju razvojem Strategije te naglasio važnost programa South East Europe Gateway koji će se aktivirati u budućem programskom periodu 2014-2020 u vidu financiranja projekata suradnje na Jadransko-jonskom području.

    Članovi Intergrupe su zatim izabrali kao potpredsjednika Apostolosa Katsifarasa, predsjednika Periferije Zapadne grčke.

    U prosincu 2012. Europsko je vijeće pokrenulo realizaciju integrirane makroregijiske strategije za Jadransko-jonsko područje koju Europska komisije mora dovršiti do kraja 2014.

    Stoga, Intergrupa imat će za zadatak daljnje unaprjeđenje Jadransko-jonske makroregije s posebnim osvrtom na razvoj i lobiranje njezine strategije u sklopu institucionalne strukture Europske unije, unutar koje Odbor regija služi i djeluje kao poveznica interesa europskih regija.

    31.01.2013.