HR | IT | EN

U Bruxellesu održan prvi sastanku Biroa ARLEM-a

  • U Bruxellesu je 3. ožujka održan sastanak upravljačkog Biroa Euro-mediteranske skupštine lokalnih i regionalnih vlasti Unije za Mediteran (ARLEM). Prigodom održavanja inauguralne sjednice ARLEM-a, 20-21. siječnja o.g. u Barceloni, Istarski je župan, Ivan jakovčić ušao u sastav Biroa kojeg čini 6 članova. Članovi Biroa su g. Van den Brande (Flandrija/Belgija), g. Valcarcel (Murcia/Španjolska) i g. Vauzelle (Provence-Alpes-Cote d’Azur/Francuska), g. Jakovčić (Istra/Hrvatska), g. Addou (Alger/Alžir) i g. Al-Hnaifat (Tafilah/Jordan), dok su supredsjedatelji Biroa, gđa Bresso (predsjednica Odbora regija EU, Piedmont/Italija) i g. Boudra (Taza-Al Hoceima-Taounate/Maroko).

    Cilj prvog formalnog sastanka Biroa bio je oformiti dva tematska odbora ARLEM-a, izabrati njihovo vodstvo, dogovoriti okvirne datume prvih zasjedanja te izabrati izvjestitelje za prva izvješća. Ustrojena su dva tematska odbora, prvi za teritorijalna, ekonomska i socijalna pitanja – kojim će predsjedati g. Jakovčić i g. Van den Brande te drugi za održivi razvoj – na čelu kojeg će biti g. Vauzelle i g. Addou. Dogovoreno je da će odbore činiti po najviše 41 član, kako bi svaki član ARLEM-a imao mogućnost pristupiti jednom od dvaju odbora (ARLEM čine 84 člana, ali supredsjedatelji ne sudjeluju u radu odbora). Usuglašena je i izrada dvaju izvješća:“Urbani i teritorijalni održivi razvoj” za čijeg je izvjestitelja imenovan Jordanac Al-Hnaifat te “Lokalno upravljanje vodama” koje je povjereno g. Valcarcelu.

    Sastanci odbora održavat će se dva puta godišnje, između plenarnih skupština ARLEM-a, a prvi sastanci oba odbora sazvani su za 2. srpnja u Bruxellesu. Tijekom 2010.g. bit će održana još dva sastanka upravljačkog Biroa ARLEM-a, jedan krajem svibnja, kako bi Biro mogao sačiniti političke poruke pred sastanak šefova država i vlada UzM, koji će se održati 6-7. lipnja u Španjolskoj te sljedeći u rujnu ili listopadu. Sljedeće plenarno zasjedanje ARLEM-a najavljeno je za 29. siječnja 2011. u Agadiru/Maroko.

    05.03.2010.