HR | IT | EN

U Bruxellesu održan sastanak ALDA-e i predstavnika regionalnih ureda

  • Dana 12 prosinca 2012. održan je, pri sjedištu Istarske županije u Bruxellesu, sastanak Asocijacije agencija lokalne demokracije – ALDA te njezinih članica koje djeluju u glavnome gradu Europske unije putem njihovih predstavničkih ureda. Istarsku je županiju ovom prilikom predstavljao službeni predstavnik u pri europskim institucijama Dino Babić.

    ALDA je međunarodna nevladina organizacija, osnovana 1999. godine, koja broji preko 300 partnera i članova u 29 država Europe (lokalnih vlasti, organizacija privrednog i nevladinog sektora, sveučilišta, znanstvenoistraživačkih centara i dr.).

    ALDA djeluje prvenstveno ka promociji europske integracije u jugoistočnoj Europi i Kavkazu, unaprjeđenju aktivne participacije građana u procesima odlučivanja te prema uspostavljanju i razvijanju međunarodne decentralizacije između lokalnih, regionalnih vlasti, nacionalnih i međunarodnih organizacija.

    Istarska županija članica je ALDA-e dugi niz godina, a Oriano Otočan, v.d. pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije vrši ulogu predsjednika iste.

    Sastanak bio je posvećen stvaranju jače sinergije i unaprjeđenju suradnje između predstavničkih ureda članova ALDA-e koji imaju svoje sjedište u Bruxellesu. Predstavljen je program rada Asocijacije za 2013. godinu te raspravljalo se o zajedničkim temama i područjima suradnje.

    Predstavnici same Asocijacije prezentirali su projekte koji su trenutno u fazi implementacije te predložili su da se na sljedećoj manifestaciji „Open Days – Europski tjedan regija i gradova“ organiziraju i odrade zajednički događaji i seminari.

    Sastanak doveden je kraju nakon predstavljanja djelokruga poslovanja i aktivnosti pojedinih regionalnih ureda u Bruxellesu.

    Susretu nazočili su i predstavnici makedonskih, talijanskih i francuskih regija.

    15.12.2012.