HR | IT | EN

U Bruxellesu održana manifestacija “Istrian day”

  • Pod pokroviteljstvom Istarske županije, Talijanske unije- Rijeka, Turističke zajednice Istarske županije, Regije Veneto i Udruge proizvođača istarskog pršuta u četvrtak, 24. siječnja 2013. godine održana je manifestacija “Istrian day” kao dio serije manifestacija “Open days” and “Open doors days” koji se već tradicionalno organiziraju u Bruxellesu.

    Ovogodišnji “Istrian day” označio je službeni susret Pročelnika Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije, Oriana Otočana sa Veleposlanikom Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Vladimirom Drobnjakom. Tema susreta odnosila se je na jačanje odnosa i međusobnu suradnju Misije i Predstavništva Istarske županije u Bruxellesu te razmatranje uloga hrvatskih regija pri pristupanju Europskoj uniji. Otočan je i predstavio rad Istarske županije na području međunarodne suradnje, europskih programa i dosadašnje realizacije projekata. Razgovaralo se je o budućem programu prekogranične suradnje Hrvatske i Italije, procesu stvaranja Jadransko- jonske makroregije, završetku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i razvojnim mogućnostima za buduće korištenje sredstava iz strukturnih fondova. Veleposlanik Drobnjak izrazio je otvorenost za suradnju i podršku radu Predstavništvu Istarske županije u Bruxellesu.

    U sklopu “Istrian day” manifestacije po drugi put je javnosti otvorena umjetnička izložba “Statica#2” triju umjetnika- Luke Stojnića, Matije Debeljuha te Giuseppea Dall’ Archea, a za čije predstavljanje radova se je pobrinula kustosica Branka Benčić. Izložba je postavljena u suradnji Istarske županije i Regije Veneto u prostorijama Predstavništva Istarske županije pri EU, u Bruxellesu, na adresi Rue du Commerce 49. “Statica#2” će biti otvorena za javnost do 08. veljače 2013. godine.

    Ovogodišnje “Istrian day” je otvorio Pročelnik Oriano Otočan, pozdravivši sve prisutne, među kojima predstavnike europskih institucija- Europskog parlamenta, Europske komisije, Vijeća europe te Odbora regija, počasnog konzula Antwerpena, Carla Tiribellia te zaželjevši svima dobrodošlicu.

    Gostima se je obratio i zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja, Marino Budicin.

    U duhu misije i svrhe Predstavništva Istarske županije manifestaciju je označio i susret sa iseljenicima Istarske županije u Belgiji u cilju jačanja njihove suradnje sa Istarskom županijom, ali i boljim protokom informacija.

    Na “Istrian day” se je mogao kušati istarski pršut- prvi hrvatski proizvod koji je dobio oznaku izvornosti i zatražio oznaku i na europskoj razini, zatim istarska vina koja se već nalaze na europskom tržištu te ostali tradicionalni istarski proizvodi. Kao inače, Predstvništvo Istarske županije u Bruxellesu na ovaj način želi promovirati istarsku kulturu, tradiciju, specijalitete, umjetnike.

    Gostima je ukratko predstavljen novi projekt SEED- „Speeding Every European Digital“ kojeg provodi Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije. Njime se želi poboljšati razvoj e-Governance usluga i oglašavanje vijesti Istarske županije i drugih javnih institucija kako bi se građanima mogle pružiti dostupnije informacije iz više izvora na jednom mjestu. U sklopu provedbe projekta info kiosci i LCD ekrani na kojima će se emitirati vijesti biti će postavljeni na 6 lokacija: Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Domu umirovljenika Pula, Općoj bolnica Pula, Tržnici Pula, Sveučilištu „Jurja Dobrile“ u Puli te Spomen Domu u Pazinu. Projekt je financiran od strane Europske komisije, putem Opće uprave za informacijsko društvo i medije DG Information Society and Media, kroz europski program ICT PSP - Information and Communications Technologies (ICT) Policy Support Programme. Ukupna vrijednost projekta je 5,12 milijuna eura, a vrijednost za Istarsku županiju 273.670,00 eura.

    25.01.2013.