HR | IT | EN

U Bruxellesu zasjedala Generalna skupstina europskih regija - AER

  • U ponedjeljak, 26. ožujka 2012. u Bruxellesu, održano je izvanredno zasjedanje Generalne skupštine, Skupštine europskih regija - AER. Istarsku su županiju na sjednici zastupali v.d. pročelnika za međunarodnu suradnju i europske integracije, Oriano Otočan i županijski predstavnik pri Europskim institucijama, Dino Babić.

    Bila je to prilika za jačanje bilateralnih odnosa i suradnje s ostalim regijama. Uz skupštinu su održani i brojni bilateralni sastanci na kojima je dogovoreno kandidiranje zajedničkih projekata na nadolazećim natječajima prekogranične suradnje i ostalih programa zajednice.

    AER okuplja preko 250 regija iz 25 država s ciljem njihovog predstavljanja pred europskim institucijama, a Istarska županija sudjeluje u radovima skupštine od 1994.

    Trenutna teška financijska situacija, kojom se i AER suočava, dovela je do potrebe za uranjenom godišnjom skupštinom.

    Rasprava je bila usredotočena na financijskim aspektima organizacije, usvajanjem financijskog izvještaja 2011. te razmatranjem načina suočavanja s nadolazećim izazovima i potrebama.

    Glavni tajnik AER-a, Pascal Goergen, predstavio je napretke u implementaciji nove strategije asocijacije, definirao političko djelovanje kao srž rada AER-a, prezentirao novu komunikacijsku strategiju te predstavio prijedlog o novom sistemu članarina. Skupština je usvojila također i nove odredbe o tehničkim aspektima komunikacije i medijske promocije.

    Predsjednica skupštine, Michèle Sabban, istakla je ulogu AER-a u lobiranju prema institucijama u alociranju fondova u novom programskom periodu 2014.-2020., s posebnim naglaskom na alociranje strukturnih fondova u skladu s regionalnim potrebama i interesima.

    Tijekom rasprave, naglašena je iznimna važnost regionalne politike te važnost usvajanja zajedničkog strateškog okvira. Izvanredno je zasjedanje rezultiralo kao važan spoj političkih aktivnosti koje podrazumijevaju provođenje kohezijske politike i lobiranja te strateških svrha koje se ostvaruju usvajanjem presudnih odluka za budućnost europskih regija.

    Sljedeća skupština na kojoj su predviđeni i izbori upravnih i izvršnih tijela trebala bi se održati u travnju/svibnju 2013. godine.

    26.03.2012.