HR | IT | EN

U Bruxellesu predstavljen projekt City_SEC

  • U Bruxellesu 20. lipnja 2012., tijekom Europskog tjedna održive energije, održana je svečana dodjela nagrada međunarodnog foto natječaja “Photoforchange in Europe - Sustainable living in changing economy” (izdanje 2011/2012) u sklopu projekta City_SEC, u kojem Istarska razvojna agencija - IDA sudjeluje kao partner.

    Ovogodišnji pobjednici foto natječaja, prvih triju mjesta, su mađarski slikari.

    Dino Babić, službeni predstavnik Istarske županije pri Europskim institucijama, obratio se prisutnima u ime Istarske razvojne agencije te predstavio rad istarskih gradova koji su uključeni u projekt: Buzet, Poreč, Pula, Rovinj i Labin. Isti, uključeni su i u međunarodnu mrežu potpisnika “Sporazuma gradonačelnika” (Covenant of Mayors - CoM).

    Osim promocije međunarodnog foto natječaja, dosada u Istri, izrađena je analiza stanja u sektoru energetike, brošura projekta, odrađeni su treninzi za jedinice lokalne i regionalne samouprave, a trenutno predstoji izrada Strateških energetskih akcijskih planova uključenih gradova.

    Projekt City_SEC (Regional development and energy agencies supporting muniCIpaliTY_SEC to jointly become active energy actors in Europe - Regionalne razvojne i energetske agencije kao podrška gradovima/općinama u zajedničkom nastojanju da postanu aktivni energetski subjekti u Europi) usmjeren je podizanju razine znanja o socijalnim i ekonomskim povlasticama primjene obnovljivih izvora energije i mjera uštede energije.

    Ciljevi projekta su daljnja promocija energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, podizanje svijesti u pogledu uravnoteženog korištenja energije, smanjenje lokalnog ugljičnog otiska i postizanje energetskog samoodržanja općina i gradova.

    Partnerstvo čine Regionalne razvojne agencije i Regionalne energetske agencije koje djeluju kao katalizator potreba i zahtjeva na području vlastitog djelovanja te pružaju potporu okruženju u cilju postizanja održivog razvoja.

    Koordinatorica projekta u Istarskoj županiji je Sanja Kantaruti, stručna suradnica Istarske razvojne agencije - IDA, a više informacija o aktivnostima i rezultatima možete pronaći na: https://www.citysec.eu/index.php?lang=hr

    20.06.2012.