HR | IT | EN

Aktivnosti regionalnih ureda u Bruxellesu predstavljene mladima iz Istre

  • U Bruxellesu, u petak 16. studenoga, u zajedničkom sjedištu predstavništva regija Friuli Venezia Giulie, Koruške, Kantona Sarajeva i Istarske županije predstavljene su aktivnosti, međunarodni i europski projekti te ishod rada ovih četiri regija.

    Događaj, koji je organiziran pod inicijativom Ureda Istarske županije pri europskim institucija, još jednom je prikazao snažnost suradnje i dobrih odnosa koji teću između aktera zajedničke kuće.

    Prezentaciji pojedinih regionalnih aktivnosti prisustvovali su pulski gimnazijalci koji su ovom prigodom posjetili Ured Istarske županije u Bruxellesu. Ovo sada već tradicionalno studijsko putovanje, ove je godine doseglo svoju sedmu uzastopnu godinu. Cilj putovanja bio je upoznavanje učenika s radom Europskim institucijama te posjeta hrvatskim predstavništvima.

    Dino Babić, službeni predstavnik Istarske županije pri EU institucijama, predstavio je međunarodne aktivnosti, glavne ciljeve i aktivnosti predstavništva te rezultate dosadašnje bilateralne i multilateralne suradnje.

    Predočena je važnost uloge istarskog Ureda u Bruxellesu te pomaci i dostignuća koji su se postigli kroz isti. Istakla se važnost strukturnih fondova, u službi kohezijske politike, za Istru, ali i za Hrvatsku, koji će biti dostupni nakon punopravnog članstva u EU i koji predstavljaju veliki izazov za njihovo efikasno i učinkovito korištenje.

    Predstavljeni su također provedeni europski projekti u Istarskoj županiji, projekti koji su u tijeku te s posebnim je naglaskom, vanjska suradnica Istarske županije, Mirna Medica, predstavila projekt SEED kao primjer efikasnog istarskog upravljanja europskim fondovima i financijskim sredstvima.

    Projekt SEED – “Uključenje svakog Europljana u digitalno doba” ima za cilj podignuti svijest svih građana Istarske županije o e-Governament uslugama (e-upravljanje) te nastojati ka poboljšanju istih kao i informiranje građana o mogućnostima koje Europska unija pruža.

    SEED omogućava opetovano korištenje informacija iz javnog sektora (PSI) kako bi se stvorile atraktivne e-usluge i smanjili njihovi troškovi. Djelomično je financiran od strane Europske unije, u sklopu programa CIP PSP ICT te kroz taj projekt djelomično se financira rad ureda Istarske županije u Bruxellesu.

    Dino Elezović, predstavnik Kantona Sarajevo u Bruxellesu, predstavio je aktivnosti ove bosanske pokrajine naglasivši kako suradnja s istarskim predstavništvo, utemeljena 2007. godine pri otvaranju njihovog Ureda u srcu Europe, kontinuirano se razvija kroz različite zajedničke inicijative i aktivnosti. Svakodnevnu suradnju Istarske županije i Kantona Sarajevo na aktivnostima prikupljanja informacija i informiranja prezentirali su Leo Budicin i Sanjin Merdan koji kroz Program profesionalnog usavršavanja udruge European Projects Association aktivno doprinose stvaranju sinergija koje mogu doprinijeti razvoju lokalnih zajednica.

    Julia Bernart, predstavnica austrijske Koruške u Bruxellesu, i Luisa Poclen, voditeljica briselskog ureda Friuli Venezie Giulie, također su predstavile djelokrug poslovanja njihovih predstavništva. Oboje su istakle važnost zajedničkog sjedišta koje osnažuje međuregijske odnosne te predstavlja dobar primjer zajedništva i suradnje kao na nacionalnoj tako i na europskoj razini.

    Kroz ovu inicijativu ostvarena je razmjena dobrih praksi u komunikaciji Europskih mogućnosti domaćim dionicima a gimnazijalci koji su imali priliku sudjelovati prezentacijama imali su priliku shvatiti kroz konkretne primjere kako različite regije štite interese svojih građana u glavnom sjedištu Europske unije te kako informiraju lokalnu zajednicu o mogućnostima i obavezama koji proizlaze iz EU politika.

    16.11.2012.