HR | IT | EN

U Bruxellesu predstavljen sustav gospodarenja otpadom u Istri

  • U Bruxellesu, od 26. do 28. ožujka boravili su sudionici programa Local Administration Facilities – LAF. LAF je analitički instrument osmišljen kako bi se pomoglo državama članicama u utvrđivanju političkih mjera za podizanje potencijal rasta u različitim područjima a organizatori ovog edukativno-informativnog programa su Europska komisija u suradnji s Odborom regija.

    Cilj posjete Bruxellesu bio je predstavljanje politike EU-a o gospodarenju otpadom lokalnim i regionalnim vlastima iz zapadnog Balkana. U Europskoj uniji važan će izazov narednih godina biti upravljanje, odlaganje i recikliranje otpada, posebice otpada kućanstava.

    Istaknuta je činjenica da u ovim zemljama administrativna i provedbena sposobnost mora biti znatno ojačana a lokalne i regionalne vlasti imaju važnu ulogu u tome.

    Istarsku je županiju zastupala voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode, Upravnog odjela za održivi razvoj, Ljiljana Dravec, koja je prezentirala trenutnu situaciju i izazove gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na Istru.

    Sudionici susreli su se s članovima Odbora regija koji su zaduženi za okoliš i vanjske odnose te imali prilike upoznati predstavnike organizacija i mreža koji djeluju u tom sektoru i na taj način razmijenili mišljenja i iskustva.

    Predstavništvo Istarske županije u Bruxellesu je više puta prezentiralo europskim institucijama i međunarodnim partnerima projekte održivog razvoja i zaštite okoliša u Istri. LAF program je prilika za djelatnike regionalnih i lokalnih vlasti koji su zaduženi za strateške razvojne projekte da stupe u kontakt s europskim institucijama te da upoznaju europske politike i dobre prakse u primjeni istih.

    29.03.2012.