HR | IT | EN

U Bruxellesu rasprava “Regije i gradovi za integrirani teritorijalni razvoj”

  • U Odboru regija Europske unije u Bruxellesu, održana je rasprava pod nazivom “Regions and cities for integrated territorial development” (Regije i gradovi za integrirani teritorijalni razvoj) na kojoj je sudjelovalo i predstavništvo Istarske županije.

    Zajednički strateški okvir (ZSO) ima ključnu ulogu u kontekstu prijedloga Europske komisije što se tiče kohezijske politike, ruralnog razvoja i fondove ribarstva u nadolazećem periodu, osobito nakon 2013.

    Ovaj će dokument biti smjernica prevođenja strategije “Europe 2020” za pametan, održiv i inkluzivni rasta u ključnim aktivnostima pet fondova ZSO-a: Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond, Kohezijski fond, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

    Cilj zajedničkog strateškog okvira je stvaranje integrirani teritorijalni pristup.

    Ovom je prigodom Odbor regija okupio ključne predstavnike EU institucija, država članica i regija te su se na dubinski način analizirale trenutne problematike triju glavnih izazova: upravljanje ZSO-vim sredstvima nakon 2013, provođenje strategije “Europe 2020” i izazov integriranog teritorijalnog pristupa te koherentan pristup istome.

    Predsjednica Odbora regija, Mercedes Bresso, otvorila je konferenciju naglasivši važnost lokalnih i regionalnih vlasti u provođenju ciljeva strategije ”Europe 2020” za pametan, održiv i inkluzivan rast. Naglašeno je da pozitivni aspekti ZSO-a su veća pažnja na ishod strategije “Europe 2020”, bolje upravljanje te veće uključenje lokalnih i regionalnih vlasti.

    Prema mišljenju Odbora regija, negativni aspekti su korištenje makroekonomske uvjetovanosti (mišljenje koje podržava i Europski parlament) te istaknulo se da kohezijska politika treba biti uspostavljena na temelju višegodišnjeg okvira a ne na temelju kratkoročnog planiranja.

    Povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn, osvrnuo se je na mišljenje Odbora regija tako što je naglasio da cilj Europske komisije nije mijenjati zajednički strateški okvir svake godine, dapače, ali treba biti spremni prilagodit ga specifičnim situacijama, poput sadašnje krize. Hahn je nadalje zatražio značajan stupanj fleksibilnosti u vezi osjetljivog pitanja uvjetovanosti.

    15.05.2012.