HR | IT | EN

U Bruxellesu započeli Open Days 2011

  • Manifestacija Open Days koja se već 9. godinu za redom održava u europskoj prijestolnici Bruxellesu, započela je 10. listopada svečanim otvaranjem u Odboru regija.

    Istarska je županija i ove godine aktivno uključena u organizaciji manifestacije kroz predstavnički ured u Bruxelles te aktivnim sudjelovanjem sudjelovanje svojih predstavnika na brojnim događanjima.

    Sam cilj Open days-a je da institucije Europske unije otvore svoja vrata javnim službenicima iz različitih dijelova Europe. Posebice se predstavnici različitih država, regija i gradova Europe tih dana nalaze u Bruxellesu kako bi raspravljali o temama bitnim za zajednički razvoj Europe – zaštiti okoliša, regionalnom razvoju, zajedničkim inicijativama, gospodarskim mogućnostima , itd.

    Od preko 50 dostupnih radionica, predstavnici Istarske županije sudjeluju na njih 10-tak, dok na nekoliko konferencija aktivno sudjeluju kao govornici.

    Istarska je županija u voditelj uz regiju Marche konglomerata 13 regija koje se predstavljaju u sklopu konglomerata Jadransko-jonska makroregija: novi okvir za prekograničnu suradnju.

    Prilikom rasprave posvećenoj stvaranju Jadransko-jonske makroregije, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije, Oriano Otočan, predstavio je 11. listopada u sjedištu talijanske regije Marche inicijativu za Jadransko-jonsku makroregiju kao i iskustva Istarske županije u prekograničnoj suradnji. Na istoj je sudjelovao i Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko neretvanske županije, ujedno i potpredsjednik Jadranske euroregije. Susret je ujedno bio i prilika za dogovore s predstavnicima drugih regija o kandidiranju zajednički projekata.

    12. listopada, u sklopu konferencije o privatno javnom partnerstvu koju u Odboru regija organizira Europska udruga regija za informacijsko društvo (ERISA), Ivana Dragišić, viša stručna suradnica za međunarodne projekte Istarske županije, predstavlja EU projekt PITAGORA koji Istarska županija implementira u suradnji sa privatnim i javnim partnerima, a kojeg Europska komisija financira iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic u cilja jačanju širokopojasne mreže na jadranskom području kako bi se doprinijelo jedinstvenom razvoju zajednice kroz povezivanje pogotovo lokalnih i regionalnih uprava. Tim se projektom i u Istri potiče razvoj zajednice kroz korištenje inovativnih tehnologija.

    U sklopu programa Jadransko Ionskih mreža u Odboru regija, Oriano Otočan će predstaviti i privatno javna partnerstva koja su se razvila kroz project SEENET i Jadransku euroregiju. Na istom događaju prezentiraju se i mreže sveučilišta, agencija za lokalnu demokraciju ALDA te gospodarskih komora Jadransko Ionskog područja uz projekte UNIADRION I TISAF.

    Predstavnički ured Istarske županije u Bruxellesu, koji je aktivan od 2005. godine, i ove se godine organizira Dane Istre u Bruxellesu.

    U četvrtak 13. listopada, u prostorijama predstavništva održavaju se bilateralni susreti sa regionalnim partnerima, hrvatskim tijelima u Bruxellesu i Europskim institucijama te okrugli stol «Ulazak istarskih proizvoda na Europskom tržištu: put do europske oznake izvornosti» na kojemu će istarski predstavnici Odjela za međunarodnu suradnju I EU integracije, Odjela za gospodarstvo, Odjela za poljoprivredu, Ruralne razvojne agencije AZRRI i turističke zajednice i gospodarske komore, imati prilike sastati se predstavnicima Hrvatske Misije pri EU, različitih upravnih odjela Europske komisije, talijanskog udruženja poljoprivrednika (CIA), Europske udruge regija za izvorne proizvode s ciljem pokretanja procedure za dobivanje Europske oznake izvornosti za istarski pršut te zaštite i promocije svih tipičnih istarskih proizvoda.

    U sklopu manifestacije održati će se i prezentacija promotivne knjige o istarskoj gastronomskoj ponudi na francuskom, nizozemskom i engleskom jeziku flamanskog autora Dirka de Stercka te degustacija istarskih izvornih proizvoda, vina i maslinovog ulja.

    13.10.2011.