HR | IT | EN

U Europskom parlamentu predstavljen istarski turizam

  • 9. lipnja u Bruxellesu, u Europskome parlamentu održana je konferenciji „Hrvatska – sljedeća članica EU, ekonomski potencijali hrvatskih regija“ koju je organizirala Hrvatska poslovna mreža (HPM) koja je osnovana je 2007. godine i okuplja predstavnike hrvatskih interesa u Bruxellesu s ciljem bolje vizibilnosti hrvatskih poslovnih interesa, bolje informiranosti, razmjene iskustava, koordinacije aktivnosti, a time i ostvarivanja većih poslovnih uspjeha. Članovi HPM-a koji su sudjelovali u organizaciji konferencije su: Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu (koordinator mreže), Ured Predstavništva Istarske županije, Ured Predstavništva Panonske Hrvatske, Ured hrvatskih regija, Predstavništvo MICRO grupe d.o.o., Misija RH pri EU, i Veleposlanstvo RH pri Kraljevini Belgiji.

    Konferencija se održala pod pokroviteljstvom izvjestitelja za Republiku Hrvatsku i potpredsjednika Socijalističke skupine u Europskome parlamentu Hannesa Swobode koji je na otvaranju konferencije rekao da vjeruje da Hrvatska može završiti pregovore do kraja ove godine i da ugovor o pristupanju može biti potpisan krajem ove ili početkom sljedeće godine. Swoboda je naglasio da ulazak Hrvatske u EU će poslat pozitivan signal susjednim zemljama te da mogućnost članstva u EU postaje moćan poticaj za političke i ekonomske reforme i jačanje stabilnosti.

    Cilj Konferencije je bio upoznati europske dužnosnike i relevantne gospodarske i regionalne interesne predstavnike u Bruxellesu s uspjesima i potencijalima hrvatskih regija te i na taj način pridonijeti stvaranju pozitivnog ozračja i slike Republike Hrvatske kao sljedeće članice Europske Unije.

    Konferencija je bila podijeljena na četiri tematske cjeline: Turizam i transport; Poduzetničko obrazovanje; Obnovljiva energija i energetska efikasnost te Znanost kao pokretač ekonomskog razvoja.

    U prvom panelu, pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Denis Ivošević, predstavio je Istru i razvoj istarskog turizma kroz pripremu i provedbu Master plana te osmišljavanje i implementaciju brojnih projekata za jačanje i poboljšanje kvalitete turističke ponude u Istri.

    Ekonomski potencijali hrvatskih regija prikazan je kroz doprinos Istarske županije Hrvatskom razvoju i procesu pristupanja Europskoj uniji pogotovo kroz realizaciju naprednih turističkih projekata i usklađenost s europskim standardima u turističkom sektoru.

    Na konferenciji su sudjelovali europski i hrvatski govornici, predstavnici institucija EU, europskih regionalnih predstavništava, gospodarskih komora te organizacija iz privatnog i javnog sektora, a pojedinim panelima moderirali su zastupnici najvećih političkih skupina Europskoga parlamenta.

    Nakon konferencije u Europskom parlamentu i Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore mogli su se degustirati kvalitetni hrvatski proizvodi među kojima su posebnu pozornost privukla istarska vina i suhomesnati proizvodi.

    11.06.2010.