HR | IT | EN

U Europskom parlamentu raspravljalo se o povjerenju građana u EU

  • U Europskom parlamentu pod pokroviteljstvom Europskog Ombudsmana održan je seminar pod nazivom „Europa u krizi: izazov dostizanja povjerenja građana“, na kojem je sudjelovao i predstavnik Istarske Županije.

    Ombudsman, ili pučki pravobranitelj, ima ulogu zaprimanja žalbi od svakog državljana Europske Unije u vezi s nepravilnim djelovanjem bilo koje ustanove ili tijela Zajednice, a imenovan je od strane Parlamenta. Ovu funkciju trenutno vrši grk Nikiforos Diamandouros.

    Najvažnije trenutne problematike na EU i nacionalnoj razini jesu, nedvojbeno, ekonomska i financijska kriza te njihove implikacije za budućnost Europske Unije. Građani u većini zemlja članica gube povjerenje u pojedine nacionalne vlade kao i u sposobnosti EU-a u pronalaženju adekvatna rješenja trenutačne krize.

    Zbog ovih je razloga, Diamandouros, sazvao visokorangirani seminar kako bi se uspostavile koje konkretne mjere europske i nacionalne institucije trebaju poduzeti kako bi ponovno zaradile povjerenje europskih građana.

    Stoga, ovaj su događaj, svojim sudjelovanjem, upriličili predsjednik Europske komisije, José Manuel Barroso, predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, te danska premijerka, ujedno i trenutna predsjednica Europskog vijeća, Helle Thorning-Schmidt.

    Predsjednik Europske komisije naglasio je potrebu za jačom Unijom te u više navrata ponovio da EU nije u nikojem slučaju samo i jedino Bruxelles, već Uniju čine svi građani diljem Europe. Time se je povezao na činjenicu da je trud svih građana vitalne važnosti kako bi se što prije izašlo iz krize.

    Čimbenike krize Barroso pronalazi u pojedinim neodgovornostima nacionalnih vlasti i u neodgovornostima financijskog sektora, a ne pak, u samoj Uniji i u zajedničkoj valuti.

    Europski budget za programsko razdoblje 2014-2020 pridonijet će izlasku iz krize na način da će isti biti instrument ulaganja (u regije, radnike, socijalne fondove…) a prva briga EU institucija biti će, i jest, budućnost europskih građana.

    Isto tako, za dansko predsjedništvo, povjerenje građana ima nemjerivu važnost. No kad je riječ o kohezijskoj politici, Schmidt je pojasnila kako se učinkovitost iste treba poboljšati u vidu stvaranja pozitivne promjene s odnosom na svotu novaca koja se u nju ulaže.

    Sa svoje je strane Europski Ombudsman naglasio potrebu za jačom transparentnošću, dubljim dijalogom s građanima, koji je usko povezan njihovim učešćem u zajedničke odluke, prvenstveno zbog toga što se Europska Unija nalazi u najdubljoj krizi od njezinog osnutka.

    Istog je mišljena i predsjednik parlamenta Schultz koji je dodao da pojedine problematike kao što su okoliš i međunarodni odnosi ne mogu se riješiti na nacionalnoj razini već su nužna transnacionalna rješenja. Svoje je posredovanje završio upitom prisutnima, koja je alternativa europskoj integraciji?

    24.04.2012.