HR | IT | EN

U Motovunu svečano započeo projekt „Adriatic model forest“

  • U Motovunu je u utorak, 18. prosinca, počela trodnevna konferencija otvaranja međunarodnog projekta „Adriatic model forest“ (Jadranska modelna šuma), financiranog iz programa Prekogranične suradnje IPA Adriatic. Vodeći partner ovog projekta, koji će Istarskoj županiji donijeti 250 tisuća eura, je Hrvatski šumarski institut - Centar za općekorisne funkcije šuma iz Pazina, a partneri dolaze iz Srbije, Grčke, Italije, Albanije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

    Konferenciju su u motovunskom hotelu Kaštel jučer otvorili predstavnik Hrvatskog šumarskog instituta Tibor Littvay, načelnik Motovuna Slobodan Vugrinec, predstavnici Istarske županije - pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Milan Antolović, te Ivan Pentek, voditelj Uprave šuma Buzet iz Hrvatskih šuma.

    Cilj projekta, koji traje do prosinca 2014. godine, je prijenos znanja i iskustva u osnivanju modelne šume „Sliv rijeke Mirne“ na partnere i njihove lokalne procese, a rezultat će biti stvaranje modelne šume u Dalmaciji pomoću uhodane metodologije Mediteranske mreže modelnih šuma (Mediterranean model forest network - MMFNS), što će koordinirati splitski Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i Šibensko-kninska županija.

    Modelna šuma inovativan je koncept integrativnog upravljanja šumskim područjima, koje uključuje jedinice lokalne samouprave, javna i privatna poduzeća, interesne skupine te lokalno stanovništvo, s ciljem uravnoteženog i gospodarski održivog upravljanja ruralnim područjem. U upravljanju su uključeni gospodarski, prirodni, turistički, ekološki i društveni aspekti upravljanja određenim područjem. „Sliv rijeke Mirne“ prva je modelna šuma na području Jugoistočne Europe i druga na Mediteranu.

    Na konferenciji su se okupili stručnjaci i partneri iz brojnih europskih zemalja, a uz prezentaciju projekta “Adriatic model forest“, održana su predavanja o konceptu modelne šume i iskustvima u španjolskim i baltičkim modelnim šumama.

    19.12.2012.