HR | IT | EN

U Odboru regija održan sastanak zajedničkog savjetodavnog odbora za odnose s Hrvatskom

  • U četvrtak, 10. studenog 2011. u Odboru Regija u Bruxellesu održan je četvrti sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora za odnose s Hrvatskom. Nakon uvodnog govora supredsjedatelja Zajedničkog savjetodavnog odbora Linde Gillham (okrug Runnymede) i Nikole Dobroslavića (Dubrovačko-neretvanska Županija), sastanak se podijelio u tri sesije.

    Prve potaknute teme bile su odnosi između Hrvatske i Europske unije, s posebnim naglaskom na nedavne razvoje i na njihov utjecaj na regionalnim i lokalnim upravama.

    Kasnije su župan Dobroslavić i predsjednik talijanske Regije Marche, Gian Mario Spacca usmjerili raspravu na temu uloge makro-regija u razvoju regija i gradova.

    U sljedećoj su sjednici sudionici raspravljali o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u održivom turizmu. Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika izlagao je veliki potencijal područja Labin-Rabac u oblasti održivog turizma kroz novi ciklus obnove turističkih infrastruktura koji ne uzrokuje nikakvu štetu okolišu. Osim toga, gradonačelnik je naglasio važnost zaštite vrijednosti prostora i potrebu ne samo za povratak modelu partnerstva između javnog i privatnog sektora, nego i za aktivno uključivanje akademije. Tulio Demetlika je zatim naveo primjer projekta MLAUS (Mediterranean Laboratory for Architectural and Urban strategy). MLAUS će uz stručnu potporu Sveučilišta u Puli ponuditi moguće scenarije turističke valorizacije uz očuvanje postojećih ekoloških, socijalnih i kulturnih vrijednosti. Misija MLAUS-a je pretvoriti Istru u vodeću regiju Mediterana po izvozu znanja i novih modela razvoja te je pozicionirati na globalnoj karti arhitekture kao aktivnog sudionika globalnih trendova. To se namjerava postići umrežavanjem sa svjetskim institucijama i ključnim figurama suvremene arhitekture, dizajna i umjetnosti koji će u ulozi katalizatorima omogućiti stvaranje povoljnih uvjeta za realizaciju projekta.

    Na kraju sastanka usvojena je preporuka „Uključivanje hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u europske regionalne politike“ čiji su izvjestitelji Pauliina Haijanen (Grad Laitila, Finska) i župan Istarske županije Ivan Jakovčić. Ta preporuka je vrlo važna s obzirom na proces decentralizacije lokalnih i regionalnih vlasti u Hrvatskoj - bitan korak za provedbu kohezijske politike Europske Unije i načelo supsidijarnosti, kao i mogućnost da se poveća njihova apsorpsijska sposobnost.

    10.11.2011.