HR | IT | EN

U Odboru regija predstavljena istarska vina

  • U utorak, 25. Siječnja u Odboru regija u Bruxellesu, na događaju kojeg su organizirale udruge AREPO – Udruga Europskih regija za izvorne proizvode i AREV – Udruga europskih vinskih regija, održale su se konferencija i degustacija tipičnih proizvoda.

    Cilj konferencije, koju je otvorio Tiberio Rabboni, predsjednik AREPO-a, bio je promoviranje i zaštita interesa europskih proizvođača i potrošača koji se zalažu za poboljšanje kvalitete poljoprivrednih izvornih proizvoda s posebnim osvrtom na vina.

    Udruga AREPO okuplja 30 europskih regija iz 6 država članica a udrugu AREV čine 65 regija proizvođača vina iz 15 zemalja uključujući Hrvatsku.

    Svoj doprinos raspravi dali su Mercedes Bresso – predsjednica Odbora Regija, M. Jean Yves Ledrian u ime platforme AGROREGIO – europskog zajedničkog resora za poljoprivredu, Paolo De Castro – predsjednik komisije za poljoprivredu Europskog parlamenta te Dacian Ciolos - povjerenik za poljoprivredu pri Europskoj komisiji.

    Nakon konferencije osamnaest regija izložilo svoje tipične proizvode. Tom je prilikom Istarska županija ponudila brojnim posjetiocima dvanaest vrhunskih vina iz regije.

    Degustirano je osam istarskih malvazija berbe 2009. sa oznakom „Istrian Quality“ od sljedećih proizvođača: CORONICA, BENVENUTI, TRAPAN, CATTUNAR, FRANC ARMAN, GERŽINIĆ, MATOŠEVIĆ, PILATO, TOMAZ te cabernet sauvignon MARIO PERŠURIĆ 2007. i teran SIROTIĆ 2009. i POLETTI 2008.

    Na štandu Istarske županije posjetioci su, privučeni i mirisom lavande, mogli naći i brojne turističke informacije o ruralnom turizmu i vinskim cestama te promotivne materijale o Danima vina koji se tradicionalno održavaju svake godine krajem svibnja kada istarski podrumi otvaraju svoja vrata.

    26.01.2011.