HR | IT | EN

U Opatiji održana konferencija „Europa za građane: Prve tri godine provedbe programa u Hrvatskoj

  • Međunarodna konferencija „Europa za građane: Prve tri godine provedbe programa u Hrvatskoj“održana je u Opatiji 07. i 08. prosinca. Konferencija je u opatijskom Hotelu Milenij okupila 150 sudionika iz Hrvatske, Italije i Slovenije koji su tijekom dva dana razmatrali postignuća i primjere dobre prakse provedbe programa Europske unije „Europa za građane“ tijekom protekle tri godine, koliko Hrvatska sudjeluje u programu. U sklopu Programa do sada je financirano 36 projekta u kojem su hrvatski gradovi, općine ili organizacije civilnoga društva sudjelovali kao prijavitelji ili projektni partneri, a ukupno iskorištena sredstva iz fonda ovoga Programa višestruko nadilaze iznos nacionalne članarine koju Hrvatska uplaćuje za sudjelovanje u Programu.

    Konferenciju su svečano otvorili dr. sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH i Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije, a uvodne govore su također održali Nataša Mikuš Žigman, zamjenica državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU, Andrej Plenković, državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Dejan Jović, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske.

    Na konferenciju su predstavljena dva uspješna projekta iz Istarske županije financirana iz programa Europa za građane. Patrizia Bosich, viša stručna suradnica Istarske županije predstavila je projekt “ALL4EU - Svi za EU: Građani za Europu” koji se bavio sudjelovanjem građana i njihovo uključivanje u izgradnju Europske Unije. Projekt je implementiran u 2009. godini.

    Kristina Bulešić Stanojević, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije predstavila je projekt “ICE - Istra komunicira Europu”, koji je za cilj imao razumijevanje i širenje znanja o Europskoj uniji i procesu integracije među građanima Hrvatske, kao i promociju europskih prioriteta.

    „Europa za građane“ program je kojim se pruža financijska potpora projektima promicanja tzv. aktivnog europskog građanstva. Programom koji je za Hrvatsku kao državu u procesu pristupanja Europskoj uniji otvoren od 2007. godine želi se potaknuti aktivnije sudjelovanje građana u izgradnji Europe i omogućiti im rasprave i razmjene mišljenja o procesu europske integracije s ciljem razvoja njihovih vlastitih ideja o europskom okruženju. Namjera je programa dugoročno pridonijeti jačanju tolerancije, poštivanja međusobnih različitosti, solidarnosti i uzajamnog razumijevanja europskih građana. Za razdoblje do 2013. godine programom „Europa za građane“ osigurano je 215 milijuna eura.

    08.12.2010.