HR | IT | EN

U Poreču potpisan ugovor o Kaštijunu vrijedan 40 milijuna eura

  • Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, istarski župan Ivan Jakovčić, ministar zaštite okoliša Branko Bačić, direktor fonda za zaštitu okoliša Zlatko Ivaniš i direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić potpisali su 30. svibnja 2011. godine u Poreču ugovor za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Potpisivanju su nazočili i gradonačelnici istarskih gradova.

    Ugovorom je definirano da će za izgradnju centra 18,9 milijuna eura biti iskorišteno iz bespovratnih fonova EU-a; 6,4 milijuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša, dok će Istarska županija s gradovima i općinama izdvojiti 13,8 milijuna eura.

    Kosor je izjavila da je Kaštijun, uz centre u Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji, jedan od tri velika projekata koje je Vlada predložila Europskoj komisiji za financiranje. “Ovaj ugovor dokazuje da se zajedničkim snagama može puno napraviti jer ako svatko gleda svoje interese i radi za sebe pomaka nema”, nadodala je.

    -Mislim da je to izuzetno važno za Hrvatsku kao turističku zemlju, kao jedan od preduvjeta da još više ojačamo turizam kao gospodarsku granu u RH. Planiramo uložiti još više od 1,5 milijardi eura u zbrinjavanje otpada, odnosno u rješavanje odlagališta. Centri za gospodarenje otpadom Marišćina, Bikarac i Kaštijun vrijedni su oko 100 milijuna eura od čega je znatan dio povučen iz europskih fondova; rekla je premijerka Kosor.

    03.06.2011.