HR | IT | EN

U Poreču održan okrugli stol o regionalizmu i decentralizaciji

  • U Istarskoj sabornici je 23. listopada održan okrugli stol na temu suradnje između sjevernojadranskih regija i njihovih iskustava na području regionalizma i decentralizacije na kojem su sudjelovali predstavnici Istarske županije te njezinih prijateljskih i partnerskih regija: regije Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Koruške i pokrajine Vojvodine.


    Sastanak je održan u sklopu manifestacije Open Days 2012, koja se odvija s ciljem otvaranja vrata institucija EU-a svima zainteresiranima, ne bi li se potaknula rasprava o zajedničkim izazovima s kojima su suočeni europski gradovi i regije, kao i temama bitnim za zajednički razvoj Europe.


    Župan Istarske županije, Ivan Jakovčić najavio je potpisivanje sporazuma o suradnji između regija Veneto, Friuli-Venezia Giulia i Koruške te je naglasio da će Istra čim Hrvatska uđe u Europsku uniju poslati dopis našim prijateljima da se želi priključiti toj grupi, već sredinom iduće godine. -Spremni smo ponuditi jednu novu viziju moderne političke arhitekture, u kojoj regije imaju pravo kreirati novu političku “kuću”, s različitim kulturama i jezicima, rekao je na konferenciji za novinare istarski župan Ivan Jakovčić. Također je potvrdio postojanje ideje stvaranja Europske grupe za teritorijalnu suradnju Istra-EGTC koja bi okupila članice sa teritorija Istre - Istarsku županiju, slovenski Kopar i talijanske općine koje su dio istarskog teritorija.


    - Granice ne smiju više dijeliti ljude i narode, radujem se da na ovom okruglom stolu imamo prijatelje koje dijele naše vrijednosti i zalažu se za ono što zovemo “Istra - regija senza confini”.

    Jakovčić se osvrnuo i na stanje u Hrvatskoj, te kazao da “u ovoj Vladi još uvijek nema decentralizacije”.

    - Moramo naći svjetlo na kraju tunela i Istra mora imati odgovor i pravo na svoj put, kao što ima potpuno pravo postaviti pitanje decentralizacije, poručio je Jakovčić.


    Dodao je da su prostori ovih regija već međusobno pupčano povezani preko mladih ljudi iz jedne regije koji studiraju u drugoj, ali i raznim budućim zajedničkim projektima, od infrastrukture, razvoja gospodarstva i javnog sektora do turizma.
    Antonio Franzina, voditelj ureda pročelnika za proračun i lokalne vlasti regije Veneto, rekao je da udruživanje regija znači da će one imati veću ulogu u Europi. Josef Lobnig, predsjednik parlamenta regije Koruške podržao je ovakve oblike suradnje te zaključio da naše regije imaju puno potencijala, koje trebaju iskoristiti udruživanjem.


    Luciano Pozzecco iz regije Friuli-Venezia Giulia, dodao je da se pod tim povezivanjem ne moraju nužno podrazumijevati samo veliki projekti.


    Okruglom stolu prisustvovali su i teoretičari regionalizma: profesori Aleksandar Schuster iz Sveučilišta u Trentu te profesor Ivo Bićanić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Njih oboje budući razvoj regija vide kroz EGTC-Europsku grupu za teritorijalni razvoj i veću decentralizaciju. Bićanić je ustvrdio kako Istra još više može iskoristiti svoje potencijale u okviru NUTS II Primorske Hrvatske koja će se početi primjenjivati nakon ulaska u EU.

    24.10.2012.