HR | IT | EN

U Puli obilježen Europski dan jezika

  • U Puli je 26. rujna obilježen Europski dan jezika na kojem je sudjelovao i Šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren koji boravi u Istarskoj županiji od 25.-26. rujna. Veleposlanik Vandoren je u sklopu svojeg posjeta Istri, prisustvovao i Svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu. U Puli su ga u povodu proslave Europskog dana jezika primili istarski župan Ivan Jakovčić i gradonačelnik Pule Boris Miletić sa suradnicima s kojima je razgovarao o međunarodnoj suradnji i postignućima na polju EU integracija te implementiranih projekata. “Istarska županija je već puno toga učinila koristeći se fondovima Europske unije te sam župana Ivana Jakovčića i njegov tim potaknuo da budu spremni koristiti još više sredstava iz strukturalnih fondova počevši od polovice sljedeće godine kada Hrvatska pristupi EU. Hrvatska iz predpristupnih fondova godišnje na raspolaganju imala oko 15 milijuna eura, a to će se povećati na tri četvrtine milijarde eura u drugoj polovici sljedeće godine, dok će za razdoblje od 2014. do 2020. na godišnjoj razini iznos doseći oko 1,7 milijarde eura. Stoga je Vandoren pozvao Istarsku županiju da na vrijeme pripreme kvalitetne projekte kako bi mogli konkurirati za ova sredstva. Isto tako, naglasio je kako sredstva koja dolaze u Istru i Hrvatsku nisu sama po sebi cilj, već ih moramo shvatiti kao alat za daljnji razvoj teritorija. Županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otočan, ustvrdio je da je do sada provedeno 190 projekata koji su financirani iz raznih međunarodnih izvora te je zahvaljujući njima u Istarsku županiju došlo 45 milijuna eura.

    Nakon prijema delegacije u Istarskoj županiji, sa županom i suradnicima prisustvovao je i kulturno-zabavnom programu na tržnici na kojem su predstavnici veleposlanstava EU država predstavili svoje nacije i djelili promotivne materijale te su zabavni dio programa upriličili i učenici: Gimanazije Pula, talijanske škole Dante Alighieri, Osnovne škole Šušnjevica te pjevač Erik Balija.

    Veleposlanik Vandoren susreo se i sa predstavnicima Zajednice Talijana u Puli gdje je predstavljen projekt S.I.M.P.L.E.-Jačanje identiteta pripadnika manjina vodi ravnopravnosti” financiranog u okviru programa IPA-Jadranska prekogranična suradnja.

    Na pulskom Sveučilištu gostovao je kao predavač na temu: “Republika Hrvatska nakon ratifikacije Ugovora o pristupanju Europskoj uniji: Što slijedi?” na kojemu je govorio o velikim postignućima Republike Hrvatske na poljima pregovora i ratifikacije ugovora te ustvrdio kako je siguran da će osim ovih 14 zemalja članica koje su već ratificirale sporazum o ulasku RH u EU, to učiniti i ostale zemlje članice te će Hrvatska postati 28 članica Europske obitelji već 01. srpnja 2013. godine. Ocijenio je kako je Hrvatska u pogledu usvajanja zakona morala proći “tihu revoluciju” te kako svi usvojeni zakoni još moraju zaživjeti u praksi. U međuvremenu, Hrvatska već ima svoje promatrače u EU parlamentu i Odboru regija te će nakon ulaska u EU i ravnopravno sudjelovati u odlučivanju o važnim europskim pitanjima. Vandoren smatra da će u Europi i SAD-u, gospodarski oporavak početi već sljedeće godine kada svjetlo na kraju tunela vidi i za Hrvatsku.

    Nije krio zadovoljstvo što već 5 put ove godine boravi u Istri koju smatra dinamičnom i snažnom regijom, dok Pulu smatra pravim gradom za obilježavanje Europskog dana jezika zbog njezine multikulturalnosti i bilingvizma.

    Datoteke vezane uz novost
  • https://localhost:8888/uploads/files/van1_thumb.jpg
  • https://localhost:8888/uploads/files/P6110114_thumb.JPG
  • 26.09.2012.