HR | IT | EN

U Puli održan kick-off meeting projekta „Love your heart“

  • Proteklog četvrtka, 14. veljače, u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula održan je pripremni sastanak (kick off meeting) projekta „Love your heart”, čiji je nositelj Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije. Projekt su na tiskovnoj konferenciji, održanoj u sklopu sastanka, predstavili pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Živolić Grozić i pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan iz Istarske županije, zatim Beatrice Kastarti iz Adventist Development and Relief Agency (ADRA) Albanija, te Giovanni Zonin, direktor udruženja Scuola centrale di formazione iz Venecije.

    - Značajan je to projekt, financiran iz EU fondova kojim će se razvijati apsorpcijska moć i jačati kadrovi, naglasio je Otočan.

    Kroz projekt „Love your heart“ do proljeća 2014. godine se namjeravaju stvoriti preduvjeti za učinkovitu prevenciju kardiovaskularnih bolesti (KVB) putem razmjene iskustava i znanja među partnerima. Na osnovi ispitanih resursa i potreba razvit će se model prevencije KVB, koji naglašava umrežavanje, informatizaciju, edukaciju struke i građana, a ujedno će se osigurati resursi i infrastruktura za rad. Do kraja projekta u rujnu 2015. godine u planu je razviti stručan i održiv program prevencije KVB pomoću postojećih i novih međunarodnih i međuregionalnih „mreža“ i integrativne suradnje između upravnih tijela, zdravstvenih ustanova i civilnog sektora koji se bave prevencijom bolesti. Umrežavanje će biti koordinirano iz centra i imat će definirane protokole međusobne suradnje.

    Eksperimentalna implementacija i evaluacija projekta vršit će se u 2014. i 2015. godini, s ciljem testiranja razvijenih edukativnih materijala (za zdravstveni i druge sektore) i sustava certificiranja stručnosti zdravstvenih djelatnika, testiranja edukativnih materijala za građane i ispitivanja promjena u njihovim zdravstvenim navikama. Evaluirat će se eksperimentalna implementacija rada novoosnovanih Centara za prevenciju KVB, poboljšanje procesa ranog otkrivanja rizičnih čimbenika, brzina pružanja usluga visoko rizičnim pacijentima te poboljšanje praćenja njihovog stanja.

    Projekt, u vrijednosti od oko 1,4 milijuna eura, u Istru će donijeti 810.290,00 eura. Uz Istarsku županiju, partneri na projektu su Istarski domovi zdravlja, Opća bolnica Pula, Scuola centrale formazione iz Venecije, L’ Azienda ULSS n.14 Chioggia, privatna bolnica Casa di cura MDB te ADRA Albania. Suradnici na projektu su Zavod za javno zdravstvo Istre, Zavod ZJZ Dubrovnik, Zadarska županija, ŠNZ Andrija Štampar, Ospedale Riabilitativo di Alta Specializzazionev - Motta di Livenza, Ministarstvo rada i socijalne skrbi, Smarodrom - udruga Roma, ADRA Slovenija, KTI - privatni koledž te Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

    20.02.2013.