HR | IT | EN

U Tinjanu održana Prva konferencija mladih lidera Jugoistočne Europe

Izuzetno uspješnom ocijenio je tinjanski načelnik Mladen Rajko prvu Konferenciju mladih lidera jugoistočne Europe, koja je od 20. do 21. studenog u Tinjanu okupila dvadeset i tri predstavnika lokalne samouprave te lokalnih i regionalnih razvojnih agencija iz Albanije, Srbije, Kosova, Makedonije, Njemačke i Hrvatske. Uz Općinu Tinjan kao domaćina, Konferenciju su organizirali njemačka razvojno-edukacijska agencija InWent te Agencija za ruralni razvoj zemalja jugoistočne Europe SGW-RRD kojoj je sjedište u Makedoniji. Prema zaključcima tinjanske konferencije, medu mladim liderima iz zemalja sudionica (uključujući i Bugarsku, čiji predstavnici nisu nazočili skupu, ali ostaju uključeni u zajedničke inicijative) nastavit će se neformalna suradnja u razmjeni iskustava, prenošenju znanja i provođenju zajedničkih projekata, a zajednička je želja da ta suradnja postupno postane i sasvim formalna. Naime, budući da je SGW-RRD međuvladina organizacija zemalja jugoistočne Europe, njeno okrilje uz daljnju potporu agencije InWent pružat će konkretnu potporu realizaciji pojedinačnih i zajedničkih projekata ruralnog razvoja uključenih jedinica lokalne samouprave i razvojnih agencija.

Najvažniji zaključak ove konferencije svakako je jednodušno prihvaćen prijedlog da se u staroj školi u Jakovicima, objektu koji je djelomično obnovljen i saniran, ali već niz godina stoji neiskorišten, uredi edukacijski centar za ruralni razvoj, u kome bi se održavali edukacijski programi za polaznike iz cijele jugoistočne Evrope. SWG-RRD i InWent će pomoći da se za uredenje i osnivanje edukacijskog centra u Jakovicima kreira projekt za financiranje iz europskih fondova, a kada centar proradi, u njemu će biti i podružnica ovih dviju agencija.

Na četverodnevnom programu konferencije predstavljeni su programi, predavanja, radionice, okrugli stolovi, a našlo se vremena i za upoznavanje s ovim dijelom Istre, prije svega s proizvodnjom pršuta, agroturizmom i vinarstvom. U sklopu radnog dijela konferencije Tamara Kiršić iz Istarske razvojne agencije predstavila je polaznicima Istarsku županiju, Robert Baćac iz Ruralisa govorio je o istarskim iskustvima u javnoprivatnom partnerstvu, Manuela Hrvatin iz Istarske županije o europskim projektima županije, Mladen Rajko, načelnik općine Tinjan o primjerima dobre prakse na modelu tinjanskog Klastera Draga, Andrija Draguzet iz AZRRI-ja predstavio je istarske poljoprivredne razvojne programe, Tugomil Majdak iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede govorio je o europskom Leader-programu, Thomas Wehinger i Matthias Huebner o transnacionalnim projektima, a tajnik SWG-RRD-a Boban Ilić o mogućnostima suradnje s regionalnim razvojnim agencijama.

Tinjan je bio odličan domaćin ove konferencije, pohvalio je Ilić organizaciju, a dalji razvoj dogadaja k formalizaciji ove suradnje bit će učinjen razmatranjem zajedničke izjave sudionika tinjanskog skupa na sljedećoj skupštini SWG-RRD-a koja će se krajem studenog održati u Zagrebu. “Od 1. prosinca i Hrvatska preuzima predsjedavanje SWG-RRD-om. Nakon ulaska u Europsku uniju, očekuje se da će Hrvatska, kojoj će tada postati dostupni europski strukturni fondovi, pomagati osmišljavanje ruralnog razvoja i u ostalim zemljama na putu k EU-u”, rezimirao je Ilić. Sudionici tinjanskog skupa sastavili su i kratkoročni program suradnje, koji tijekom idućih šest mjeseci predviđa jedan radni sastanak u Bugarskoj te konferenciju u Beogradu u veljači sljedeće godine. Na tim će se okupljanjima nastaviti razrađivati zajedničke strategije i zajednički projekti, uključujući i pripremu projekta edukacijskog centra u Jakovicima.

26.11.2010.