HR | IT | EN

Ured Istarske županije i Kanton Sarajevo ugostili okrugli stol Skupštine Europskih Regija

  • U četvrtak, 17. studenog 2011. Ured Istarske Županije u Bruxellesu zajedno s uredom Kantona Sarajeva ugostio je okrugli stol Skupštine Europskih Regija. Glavni govornik, Olivier Baudelet iz Opće Uprave REGIO, istaknuo je potencijalne funkcije, ciljeve i dodanu vrijednost makroregije.

    Makro-regije su se razvile u sredini tekućeg razdoblja programiranja, kako bi se olakšala i poboljšala suradnja u određenim zemljopisnim područjima, uzimajući u obzir posebne povijesne veze i teritorijalna svojstva šireg područja. Nakon što je strategija Baltičkog mora dala pozitivan primjer, ubrzo je osnovana Dunavska makroregija, zajedno s mnogim drugim prijedlozima za makro-regionalne strategije kao što je Jadransko-Jonska makroregija.

    Ključna pitanja okruglog stola odnosila su se na potencijalni poticaj makroregija na međuregionalnu suradnju, na njihovu dodanu vrijednost za regije, te na implikacije prilagođavanja postojećih sredstava novim strategijama.

    Tijekom događaja naglašena je potreba za spremnost, te za bolje organiziranu i koordiniranu suradnju između regija kako bi se izbjeglo vodstvo isključivo od strane najbogatijih regija. Europa ne namjerava izdvojiti dodatna sredstva za makroregije, pa se samo postojeći fondovi mogu koristiti. Izazov je pronaći rješenje kako bi se ova sredstva upotrijebila na najučinkovitiji način.

    Što se tiče Jadransko-jonske makroregije, gospodin Baudelet naglasio je povjerenje o njezinoj realizaciji, ali i zabrinutost prema određenim država koje još uvijek nisu izjasnile svoje namjere o tom pitanju. Osim toga, koordinacija i uspješnost jadransko-jonske makroregije je još izazovnija kad mislimo da se skupina sastoji od regija mnogih država nečlanica Europske Unije, bez ikakvog pristupa strukturnim fondovima, a i od regija država koje trenutačno proživljavaju duboku financijsku krizu.

    18.11.2011.