HR | IT | EN

Važnost lokalnih i regionalnih vlasti u oporavku iz krize

  • Predstavništvo Istarske županije sudjelovalo je u srijedu, 13 lipnja 2012, u Odboru regija EU-a na sedmom “Teritorijalnom dijalogu”, koji je omogućio lokalnim i regionalnim vlastima da izraze svoje interese i iskustva u provedbi Strategije “Europa 2020”.

    S lokalne i regionalne perspektive istakli su se ključni problemi i izazovi europskih regija i gradova u odnosu na obveze koje proizlaze iz strategije “Europa 2020”, s posebnim osvrtom u pronalaženju rješenja što se tiče nezaposlenosti i podrške malim i srednjim poduzećima.

    Odbor regija predano promiče učinkovitije uključenje europskih regija i gradova u ulozi sugovornika europskih institucija pri rješavanju i provođenju hitnih mjera koje su potrebne za poticanje rasta i smanjenja nezaposlenosti. Očekuju se dugoročne strukturne reforme na razini nacionalnih programa kako bi se što bolje provela gore navedena strategija.

    Odbor regija odlučio je sastavljanje “Priručnika o strategiji Europa 2020 za regije i gradove”, koji uz potporu i doprinos Europske komisije, ima za cilj pružati jasna objašnjenja o tome kako lokalne i regionalne vlasti mogu doprinijeti njenoj provedbi.

    U raspravi sudjelovala je predsjednica Odbora regija, Mercedes Bresso, razni predstavnici Europske komisije i Odbora regija, predsjednici regija i gradonačelnici država članica te predstavnici gospodarskog kruga.

    Tijekom rasprave predstavljene su dobre prakse pojedinih regija i gradova u provedbi strategije “Europa 2020” u raznim sektorima: obrazovanja, zapošljavanja, gospodarstva, nacionalnih programa reformi, malih i srednjih poduzeća…

    Predsjednica Odbora regija Bresso naglasila je važnost ulaganja u vidu skorog rasta, bez kojih nema izlaska iz krize te se osvrnula na ulogu regionalnih i lokalnih vlasti u njihovoj provedbi. Dodala je da su europske institucije od izuzetne važnosti za građane cijele zajednice. Inovacija, konkurentnost, tržište rada i tehnologija temeljni su aspekti koji se moraju implementirati u vidu ekonomskog rasta i izlaska iz trenutne krize. Zaključila je svoje izlaganje s time da se mora nastaviti tragom “bottom-up” pristupa.

    14.06.2012.