HR | IT | EN

Započele edukacije u sklopu projekta „Priprema Istre za Strukturne fondove“

  • Prva edukacija za 36 europrojektanata iz Istre u sklopu projekta „Priprema Istre za Strukturne fondove“ na temu Instrument pretpristupne pomoći IPA održala se 28. i 29. rujna 2010. godine na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Predavanje je otvorio v. d. županijskog pročelnika za međunarodnu suradnju Oriano Otočan, koji je istaknuo važnost osposobljavanja ovih kadrova u sklopu projekta “Priprema Istre za strukturne fondove”. Njihova je uloga od iznimne važnosti kada je riječ o skorašnjem korištenju strukturnih fondova, putem kojih će Hrvatska nakon ulaska u EU na raspolaganju imati 1,1 milijardu eura. Otočan je naglasio da se na natječaj javilo 117 kandidata, a zbog velikog interesa planira se organizirati dodatna edukacija.

    Načelnik županijske uprave Valerio Drandić naglasio je da je kroz dosadašnje projekte u Istru već pristiglo 15-ak milijuna eura i rekao da će osposobljeni europrojektanti doprinijeti jačanju apsorpcijskog kapaciteta Županije te povećati mogućnost korištenja europskog novca koji će biti na raspolaganju. Polaznici će u 5 mjeseci stručnih predavanja i praktičnog rada dobiti informacije o upravljanju i koordinaciji projekata, programu IPA (Instrument predpristupne pomoći), Programima Unije i Strukturnim fondovima. Važan dio cjelokupne edukacije predstavljati će novostečeno znanje o upravljanju projektnim ciklusom. Po okončanju edukacije za polaznike se organizira studijsko putovanje u regiju Veneto, koja je i partner u projektu, gdje će na praktičnim primjerima doznati kako je ta regija iskoristila sredstva iz strukturnih fondova. Budući europrojektanti na kraju će i sami osmisliti projektne prijedloge, koji će biti predstavljeni na završnoj konferenciji projekta u veljači iduće godine.

    Prvom dvodnevnom edukacijom u sklopu projekta polaznicima se pružilo dublji uvid u svih pet komponenti programa IPA, predstavljeni su sustav i pravila provedbe u IPA-i s primjerima natječaja za bespovratna sredstva, te objašnjene razlike između Pretpristupnih i Strukturnih fondova.

    Predavači iz Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU (SDURF) predstavili su komponente I, III i IV programa IPA dok su komponente II (prekogranična suradnja) odn. V (program IPARD) detaljnije obrazložili stručnjaci iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, odn. Ministarstva poljoprivrede.

    Stručnjaci iz različitih institucija Istarske županije predstavili su praktična iskustva i primjere projekata financiranih iz programa IPA na području Istarske županije, primjerice Županijski centar gospodarenja otpadom Kaštijun, projekti METRIS, PRO.VIC, REVITAS, PARENZANA I i II, KUP, R.E.D.D. H.I.L.L., itd.

    30.09.2010.