HR | IT | EN

Predstavljen program “Dani Istre u Vojvodini 2010”

  • Novinarima su u utorak, 2. studenoga 2010. godine , na press konferenciji u sjedištu Istarske županije u Puli, predstavljeni programi manifestacije “Dani Istre u Vojvodini”, koji će se održati od 4. do 6. studenoga 2010. godine. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se održava od 2001. godine – naizmjenično svake godine u drugoj regiji - kao “Dani Istre u Vojvodini” i “Dani Vojvodine u Istri”. Programi će se odvijati na tri razine – političkoj, gospodarskoj i kulturnoj.

    Programe ovogodišnjih “Dana Istre u Vojvodini “ predstavili su Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Graciano Prekalj, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre.

    Budući da AP Vojvodina i Istarska županija, kao najrazvijenije regije u svojim državama, njeguju zadnjih godine dobre odnose i vežu ih sporazumi o suradnji na kulturnom i visoko školskom području, ove će godine potpisati Sporazum o suradnji na području ruralnog razvoja.

    Dvije su regije učinile najviše u svojim državama u procesima integracije prema Europskoj uniji, pa će u tom kontekstu biti predstavljena istarska iskustva u korištenju sredstava iz EU fondova.

    Kulturni programi - od izložbe “Fotografija u Istri do 1918.godine” , promocije Istarske kulturne strategije, prezentacije rada i projekata Muzeja suvremene umjetnosti Istre, projekta REVITAS do koncerta pijanistice Elde Krajcar Percan i nastupa Šikuti Machine s “Nekim čudnim performansom” - održat će se u Novom Sadu, Senti i Zrenjaninu.

    Agencija za ruralni razvoj Istre predstavit će svoj program zaštite istarskog goveda, jela spravljena od goveda te istarska maslinova ulja.

    U sklopu “Dana Istre u Vojvodini”, predsjednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, priredit će za istarsko izaslanstvo prigodno primanje.

    04.11.2010.