HR | IT | EN

Završio ovogodišnji program Eurodyssée u Istri

  • Završila je ovogodišnja tromjesečna odiseja petoro mladih koji su u okviru programa Eurodyssée boravili u Istri. Oni dolaze iz različitih europskih regija, iz francuske regije Rhône-Alpes, austrijske regije Kärnten, talijanske regije Umbria, te španjolskih regija Catalunya i Valencia. Tijekom lipnja intenzivno su učili hrvatski jezik s profesoricom Suzanom Orlić, te su nakon toga, ovisno o svom izboru, stjecali radno iskustvo u Turističkoj zajednici grada Pule, Dječjem domu Pula, Radio Maestralu, Istarskoj Razvojnoj Turističkoj Agenciji, te u udruzi Informo u Vodnjanu. Osim učenja i profesionalnog usavršavanja, mladi Europljani otkrili su brojne prirodne i kulturne ljepote velikog djela Istre, te upoznali Kvarner, Dalmaciju i dio kontinentalne Hrvatske.

    „Oduvijek sam željela raditi negdje u inozemstvu, te usavršiti svoje vještine, a ovaj program mi je upravo to i omogućio i zbog toga će mi ovo prekrasno iskustvo zauvijek ostati u sjećanju. Tijekom prvih mjesec dana smo učili hrvatski jezik, što je bilo vrlo zahtjevno ali veoma zanimljivo. Budući da sam studirala turizam svoju praksu sam odradila u Turističkoj zajednici grada Pule. Praksa je bila odlična, puno sam naučila o turizmu ali i o sebi. Bilo je različitih situacija s turistima koje sam uvijek uspješno savladala. Upravo zbog toga je bitno da osoba koja radi kao turistički informator bude otvorena i nesramežljiva. Tijekom programa imali smo organizirane kulturne aktivnosti zahvaljujući kojima smo upoznali različita mjesta u Istri i šire. Osim toga i sami smo puno putovali i otkrivali nova mjesta“, rekla je Isabel Alfaro iz Valencie.

    „Mislim da su različiti izleti koji su za nas bili organizirani tijekom cijelog boravka u Istri veoma dobar način da se upozna regija, ali su istovremeno i svojevrsni „team builiding“ među sudionicima. Iako ovo nije bilo moje prvo iskustvo boravka u inozemstvu vrlo je važno uspostaviti dobre odnose među sudionicima koji će neko vrijeme živjeti zajedno. Pula je lijep grad koji ljeti nudi puno mogućnosti tako da smo sudjelovali na raznim manifestacijama i festivalima“, opisuje svoje iskustvo Emily Hem iz francuske regije Rhône-Alpes. „Iako nisam imala dovoljno iskustva, niti obrazovanje u okviru socijalnog rada željela sam steći iskustvo upravo na tom području jer me to jako zanima i željela bi se time baviti. Radila sam u Dječjem domu na organizaciji slobodnog vremena za djecu tijekom ljeta. Od svojih kolega sam puno naučila, te je ovo iskustvo za mene veoma vrijedno. Isto tako naučila sam kako na razne načine komunicirati s djecom tako da mi jezik nije predstavljao nikakvu barijeru.“

    „Volim učiti nove jezike tako da sam uživala učiti hrvatski jezik. Nije mi bilo teško i bilo je vrlo zabavno. Osim jezika naučili smo puno o tradiciji u Istri, ali i općenito o Hrvatskoj. Isto tako sam i zahvaljujući svojoj praksi u IRTI naučila puno o različitim događanjima, mjestima, smještaju i prijevozu u Istri. Jedini negativni aspekt mog boravka u Istri je loša prometna povezanost, posebno noću tako da nam je bilo nemoguće posjetiti neka mjesta i manifestacije. Posebno mi je ostao u sjećanju prijem kod župana koji je rekao da smo mi sada ambasadori Istre i slažem se s njim jer ću po povratku u Italiju svima pričati o lijepim mjestima i ljudima koje smo upoznali. Nikad neću zaboraviti zalazak u Premanturi, ručak u piratovoj pećini u Limskom kanalu, jamu Baredine i zip-line u Pazinu. Isto tako nikad neću zaboraviti uvijek veselu Emy, način gestikuliranja Ise, Xavijeve imitacije, velikodušnost i iskrenost Sare, ljubaznost i stručnost naše koordinatorice, te smijeh i otvorenost naše profesorice“, oduševljeno je rekla Martina Marcantoni iz talijanske regije Umbria.

    „Ja bih uvijek sudjelovala u ovakvom programu. Bilo je super iskustvo, više nego što možeš očekivati i ja sam stvarno sretna što sam dobila ovu priliku. Ima puno stvari zbog kojih volim ovaj program, a to su osim učenja hrvatskog jezika i stručne prakse organizirani izleti prilikom kojih smo imali mogućnosti upoznati i naučiti puno različitih stvari, te se istovremeno bolje uzajamno upoznati i zabavljati. Osim putovanja po Istri u okviru programa posjetili smo i Varaždin gdje smo upoznali druge sudionike programa i s njima razmijenili svoja iskustva. Jedna od najzanimljivijih stvari boraveći u inozemstvu je ta da upoznaš puno zanimljivih ljudi tako da sam i ja stekla puno novih prijatelja zbog kojih imam razloga ponovo se vratiti u Pulu! Osim toga u Hrvatskoj sam otkrila još jednu novu strast a to je windsurfing. Oduvijek sam htjela probati ali nisam imala prilike. Obožavam ovaj sport i jako sam sretna što sam ga otkrila“, puna lijepih dojmova bila je Sara Remih iz Austrije.

    „Kada sam prvi put čuo za ovaj program odmah sam htio u njemu sudjelovati posebno zbog izazova življenja u nepoznatoj sredini. Ovaj program ispunio je i nadmašio sva moja očekivanja koja sam imao prije dolaska. Želio bih zahvaliti Istarskoj županiji koja mi je omogućila da sudjelujem u ovom programu. Tečaj hrvatskog je bio odlično organiziran i već u mjesec dana uspio sam naučiti najosnovnije stvari koje su bitne u svakodnevnom životu, jer iako mi je lokalno stanovništvo uvijek bilo na usluzi teško je integrirati se u novu sredinu čiji jezik ne poznaješ. Radio sam na izradi i održavanju internetskih stranica udruge Informo gdje sam ravnopravno sudjelovao u svim procesima“, o svom boravku u Istri kaže Xavier Salip iz Barcelone. „Bio je pravi užitak sudjelovati u ovom programu, živjeti sa prekrasnim ljudima i uživati u gradu i zemlji. Uvijek ću imati lijepe uspomene na Pulu, Hrvatsku i sve njezine stanovnike. Iako je ovo iskustvo već završilo, prijateljstva i sjećanja će zauvijek trajati, i biti prekrasna uspomena. Od srca vam puno hvala!“

    20.09.2013.