HR | IT | EN

Završna konferencija projekta ADRIA III održana u Goriziji

  • Završna konferencija projekta ADRIA III pod nazivom „Pčele bez granica – suradnja preko granica radi zaštite bioraznolikosti“ održana je u ponedjeljak 11. studenoga u Goriziji. Na konferenciji je u ime Istarske županije sudjelovao pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan.

    Cilj projekta Adria III je zaštita bioraznolikosti između talijanske regije Friuli Venezia Giulia i Istarske županije putem zašite i istraživanja „panonsko-mediteranskog“ tipa pčela, a provode ga Agencija lokalne demokracije Brtonigla i talijanska razvojna agencija Informest. Kao pridruženi partner na projektu je sudjelovao i Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije.

    - Postoje brojni tipični proizvodi na prekograničnom području Istre te bi, umjesto nadmetanja tko će prvi zaštititi pojedini proizvod, trebalo primijeniti model prekogranične zaštite izvornosti proizvoda, što kao mogućnost prepoznaje i europska regulativa. Time bi se izbjegli prijepori kao što su istarski pršut, teran, i slični, rekao je Otočan u pozdravnom govoru. Predstavio je više uspješnih projekata prekogranične suradnje u ruralnom sektoru, kao što je zaštita istarskog boškarina te je naveo da je upravo kroz projekt prekogranične suradnje genetski dokazano postojanje istarske koze.

    - Projekti prekogranične suradnje jedan su od najvažnijih sredstava za razvoj Istre, a u budućnosti će posebno biti važno usmjeriti pažnju i iskoristiti mogućnosti iz novog prekograničnog programa Italija-Hrvatska i postojećeg programa Slovenija-Hrvatska, dodao je.

    Kako su na konferenciji sudjelovale dopredsjednica Provincije Gorizia Mara Cernic i pročelnica za okoliš i energetiku Autonomne regije Friuli Venezia Giulia Sara Vito, naglasak je bio na uspješnoj suradnji Istarske županije s ovom regijom.

    Na konferenciji su održana predavanja na temu iskustava i perspektiva prekogranične suradnje na poticanju bioraznolikosti i razvoja pčelarstva, na kojima su sudjelovali sveučilišni profesori i stručnjaci na području pčelarstva iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

    15.11.2013.