HR | IT | EN

Završna konferencija projekta ADRIPLAN

  • U Veneciji je 10. srpnja 2015. održana Završna konferencija EU projekta ADRIPLAN u kojem je Istarska županija jedan od partnera. Projekt ADRIPLAN za cilj ima ujednačavanje pristupa prekograničnom pomorskom prostornom planiranju u Jadransko-jonskoj regiji, uz preporuke za provođenje uspješnog operativnog procesa prostornog planiranja.

    U Veneciji su na Završnoj konferencija projekta pod nazivom „Planiranje mora – ususret efikasnom pomorskom prostornom planiranja na Jadranskom moru“ javnosti predstavljeni rezultati projekta, metodologija za prostorno pomorsko planiranje, te rezultati ispitivanja pomorskog prostornog planiranja unutar projekta u Fokus području 1 - sjever Jadranskog mora i Fokus području 2 – južni Jadran i sjeverni dio Jonskog mora. Regije partneri su na konferenciji također raspravljale o usklađenosti EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i pomorskom prostornom planiranju, a predstavljena je i BLUE MED inicijativa.

    Prema novoj EU Direktivi “Uspostava okvira za pomorsko prostorno planiranje-MSP”, usvojenoj u srpnju 2014. godine, priobalne zemlje članice Europske unije trebaju do 31. ožujka 2021. godine provesti planove pomorskog prostornog uređenja.

    U okviru projekta prikupljali su se podaci vezani uz sadašnje stanje mora na Fokus području 1 i 2. Prikupljeni podaci poslužili su kao polazna osnova za donošenje planova upravljanja s ciljem postizanja dobrog stanja morskog okoliša, odnosno održivog korištenja resursa.U sklopu projekta je također kreiran ADRIPLAN Data portal, na kojem se mogu pretraživati karte i ostali prostorni dokumenti. Dostupan je nba web stranici https://data.adriplan.eu/.

    U projektu sudjeluje 8 znanstvenih i 9 institucionalnih partnera, među kojima je i Istarska županija, iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Grčke. Vodeći je partner CNR-ISMAR - Consiglio Nazionale delle Ricerche - Instituto di Scienze Marine. Također, u projektu sudjeluje i 17 institucija promatrača iz raznih europskih zemalja.

    Ukupna vrijednost projekta je 1,25 milijuna eura, a Opća uprava za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije projekt sufinancira s milijun eura. ADRIPLAN je započeo 10. prosinca 2014. godine, a okončat će se 31. srpnja 2015 godine.

    U sklopu projekta je Istarska županija tiskala ADRIPLAN Brošuru, možete ju preuzeti na sljedećem linku.

    Datoteke vezane uz novost
  • https://localhost:8888/uploads/files/ADRIPLAN_Brošura.pdf
  • 23.07.2015.