HR | IT | EN

Župan Flego u prvom službenom posjetu Regiji Veneto

  • Istarski župan Valter Flego boravio je, u petak, 21. ožujka, u službenom posjetu Regiji Veneto, te se, po prvi put od kada je preuzeo dužnost župana, susreo s predsjednikom regije Lucom Zaiom. Posjetu su prisustvovali i pročelnik Kabineta župana Duško Kišberi te pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan.

    Početak bilateralne suradnje Istre i Veneta datira još iz 1995. godine, kada je potpisana Izjava o nakani, odnosno sporazum kojim se ostvaruje međuregionalna suradnja u različitim područjima, a do sada je rezultirala brojnim, uspješno realiziranim projektima. Naime, Istarska županija, naglasio je župan Flego, surađuje s nizom talijanskih regija, a najplodonosnija se pokazala ona s Regijom Venetom u sklopu koje je realizirano 19 europskih projekata te 134 intervencija u kulturnu baštinu venecijanskog podrijetla u Istri, temeljem Zakona 15/94 Republike Italije.

    Jedna od tema razgovora odnosila se, upravo, na modele unapređenja te suradnje i područjima na kojima bi se ona ubuduće mogla proširiti. Obje strane iskazale su interes za uspostavljanjem suradnje na području poljoprivrede, s naglaskom na vinarstvo, primjerice povezivanjem porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam te onoga srodnog iz Regije Veneto.

    Govora je bilo i o novom, uskoro dostupnom, programu prekogranične suradnje Hrvatska-Italija za koji postoji niz kvalitetnih prijedloga za konkretne projekte. Župan Flego rekao je kako subjekti iz Istre u njega polažu velika očekivanja jer su u pretpristupnom razdoblju znatna sredstva povučena iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic. Novi program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, koji je još u pripremi, biti će svojevrsni nastavak odlične suradnje Istarske županije s talijanskim regijama na EU projektima.

    Župan Flego i predsjednik Zaia dotaknuli su se i aktualnih političkih tema, posebice pitanja referenduma o nezavisnom Venetu kojim se traži odcjepljenje, a koji se ovih dana provodi u regiji. Župana Flega zanimao je odaziv s obzirom da je više od 2 milijuna građana potpisalo online peticiju te koji će biti daljnji koraci vlasti glede ispoštovanja volje naroda.

    Župan Flego i predsjednik Zaia su, također, govorili o organizaciji Foruma o EGTC-u, koji bi se, u suradnji s regijama Koruškom, i Friuli Venezia-Giulia, ovog proljeća održao u Istri. Europsko grupiranje za teritorijalnu suradnju (EGTC) formiralo je 2006. godine Europski parlament i Vijeće Europe, a cilj mu je promovirati te lakše gospodarski, socijalno i teritorijalno povezati europske regije. Na tragu navedenog, Forum bi kao cilj imao poticanje suradnje na području okoliša i energetskih resursa te gospodarenja otpadom; prometa i infrastrukture; kulture, sporta i obrazovanja; turizma; poljoprivrede, zdravstva itd.

    Župan Flego je, na samome kraju susreta, iskoristio priliku da predsjednika Lucu Zaia pozove na uzvratni posjet Istarskoj županiji, sredinom travnja, prilikom održavanja svjetskog spektakla Red Bull Air Race.

    Tijekom dana, održan je i sastanak s predsjednikom agencije Finest S.p.A. Maurom Desaviom, u Pordenoneu. Finest S.p.A. tvrtka je u većinskom vlasništvu regija Veneto i Friuli Venezia-Giulia čiji kapital iznosi preko 100 milijuna eura, a financira mala i srednja poduzetništva sjeverno-istočne Italije, koja svoje poslovanje žele širiti u inozemstvo, prvenstveno na tržište Istočne Europe. U proteklih 20 godina, tvrtka je investirala preko 250 milijuna eura u oko petstotinjak inozemnih poslova te tako pomogla lokalnim tvrtkama da postanu internacionalne. Župana je Flega posebno zanimao njihov model poslovanja, odnosno financiranje te poticanje razvoja domaćih poduzeća, kao i mogućnosti da talijanske tvrtke ulažu na području Istarske županije. Finest S.p.A. iskazao je interes za investicije u prerađivačku i poljoprivrednu industriju u Istri.

    Značajan je bio i sastanak s Unioncamere Veneto, prilikom kojeg se župan Flego susreo sa zamjenikom generalnog tajnika Francescom Paretiem i njegovim suradnicima. Istarska županija bilježi jako dobru suradnju s Unionecamere, a jedan od povoda sastanka bila je i zajednička organizacija investicijske konferencije sredinom travnja. Tema konferencije bila bi potencijalni investicijski projekti Regije Veneto u Istarskoj županiji.

    21.03.2014.